Bloggarkiv
Kvalifikasjonspass for flyktninger med stort potensial
UNESCO har nylig etablert et globalt kvalifikasjonspass som skal bidra til at flyktninger får lettere tilgang til arbeid og utdanning. Passet er basert på en idé og kartleggingsmetode utviklet av NOKUT.
NOKUTs tilsyn skal sikre tillit
NOKUT har nylig gjennomført tilsyn med det systematiske kvalitetsarbeidet ved Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, Nord universitet og Universitetet i Sørøst-Norge. Tre av de fire institusjonene fikk godkjent, mens én må rette opp enkelte mangler. Men hvorfor har vi slike tilsyn, og hva betyr det at kvalitetsarbeidet er godkjent?
Mer og bedre veiledning og erfaringsdeling
Vi ser at institusjonene etterspør flere møteplasser for å diskutere utdanningskvalitet og kvalitetsarbeid i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning, og at dialog og erfaringsdeling har god effekt. Derfor vil NOKUT styrke innsatsen på veiledning og i samspill med institusjonene tilrettelegge for mer dialog og erfaringsdeling. Slik kan vi sammen styrke arbeidet med utdanningskvalitet.
Hvilke utdanninger og kvalitetsutfordringer bør NOKUT prioritere?
Til arbeidet med strategi og prioriteringer for 2020–2025 ønsker NOKUT innspill om fagområder, utdanningstyper eller kvalitetsutfordringer vi bør se nærmere på. Send oss gjerne forslag innen 1. september.
Regelverket for universiteter og høyskoler må forenkles
Universitets- og høyskoleloven med tilhørende forskrifter har utviklet seg til å bli et komplekst og fragmentert regelverk. NOKUT mener regelverket bør forenkles, og at det må ryddes kraftig i forskriftsstrukturen.
Videregående skole forbereder ikke elevene godt nok for høyere utdanning
Mye tyder på at mange elever ikke er godt nok forberedt på overgangen til høyere utdanning. Lied-utvalget, som skal bidra til å fornye videregående opplæring, kan og bør foreslå tiltak for å rette opp i dette.
NOKUT må (selvfølgelig) følge gjeldende regelverk
NOKUTs akkreditering av tre utdanninger ved Astrologiskolen Herkules har vakt reaksjoner. Det forstår jeg, men vi må forholde oss til gjeldende lovverk.
Lovende signaler fra Nybø om satsing på utdanningskvalitet
Da regjeringen lanserte den nye langtidsplanen for forskning og høyere utdanning i oktober, kommenterte jeg i et blogginnlegg at dette var en lite offensiv opptrapping av bevilgningene til utdanningskvalitet.
Utdanningsledelse må ut av festtalene og inn i handlingsplanene!
Utdanningsledelse er i vinden. Ikke bare er det et tema som er viet plass i Kvalitetsmeldingen, og som forskere har funnet interessant å studere, men NOKUT har forskriftsfestet at ethvert studieprogram i høyere utdanning skal ha en tydelig faglig ledelse. Hva innebærer det for institusjonene? Jeg velger å si som Tone Dyrdal Solbrekke, professor ved Universitetet i Oslo, som holdt innlegg da vi nylig arrangerte NOKUT-konferanse om nettopp utdanningsledelse: Lett å si, ikke fullt så enkelt å få til i praksis.
Operasjon praksis
I høst annonserte Kunnskapsdepartementet at de vil legge frem en stortingsmelding om tettere samarbeid mellom høyere utdanningsinstitusjoner og virksomhetene i arbeidslivet, med vekt på praksis. Dette er en melding jeg er spent på, og vi i NOKUT ser fram til å bidra med vår kunnskap og kompetanse.