Ofte stilte spørsmål – fagskoleutdanning
Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får om fagskoleutdanning fra studenter og institusjoner.
Sist oppdatert: 22. april 2024
For studenter
-
Er studiepoeng fra fagskoleutdanning det samme som studiepoeng fra høyere utdanning?
Oppdatert 16. februar 2021
Studiepoeng fra fagskole har samme status som fagskolepoeng hadde, men det er ikke det samme som studiepoeng fra høyere utdanning. Studiepoeng fra fagskole er ikke anerkjent som en del av European Credit Transfer and Accumulation System, som brukes mellom høyere utdanningsinstitusjoner i Europa.
Kunnskapsdepartementet har laget et skriv som bekrefter at studiepoeng fra fagskole og fagskolepoeng betyr det samme. Du kan selv laste ned Kunnskapsdepartementets skriv (pdf).
Du kan også lese mer om forholdet mellom fagskoleutdanning og høyrere utdanning under "Spørsmål om bruk av fagskoleutdanning som en del av høyere utdanning eller annen fagskoleutdanning".
-
Kan jeg få nytt vitnemål med studiepoeng for fagskoleutdanning?
Oppdatert 16. februar 2021
Dersom du har et vitnemål med fagskolepoeng, har du ikke lenger rett til å få skrevet ut et nytt vitnemål med studiepoeng. Fristen for dette gikk ut 31. desember 2020.
Kunnskapsdepartementet har laget et skriv som bekrefter at studiepoeng fra fagskole og fagskolepoeng betyr det samme. Dette kan du bruke som dokumentasjon hvis en arbeidsgiver, utdanningsinstitusjon eller noen andre ber deg legge fram et vitnemål med studiepoeng fra fagskole. Du kan selv laste ned Kunnskapsdepartementets skriv (pdf).
Reglene om retten til nytt vitnemål står i fagskoleloven § 44 (fjerde avsnitt).
-
Må fagskolen skrive ut vitnemålet på papir?
Oppdatert 17. februar 2021
Fagskolen må skrive ut vitnemålet på papir til alle studenter som oppfyller kravet til vitnemål.
Fagskolen kan ikke begrense dette til studenter som selv ber om å få vitnemålet på papir. Alle studentene skal få vitnemålet på papir uten å måtte be om det. Dette gjelder selv om fagskolen overfører resultatene til Nasjonal vitnemåls- og karakterportal (vitnemålsportalen).
Regelen om dette står i fagskoleloven § 19 (lovdata.no).
-
Hvilken tittel har jeg rett på å få eller bruke etter at jeg har fullført en fagskoleutdanning?
Oppdatert 17. februar 2021
– Du har rett til tittelen "Fagskolegrad" dersom du har fullført et studium på 60–90 studiepoeng (ett til halvannet år fulltid).
– Du har rett til tittelen "Høyere fagskolegrad" dersom du har fullført et studium på minimum 120 studiepoeng (to år eller mer fulltid)
Disse titlene skal stå på vitnemålet for utdanninger som oppfyller kravene, og var fullført etter 1. juli 2018. Dette er ikke til hinder for at de som var ferdig med utdanningen før dette, kan benytte tittelen i CV-en sin, selv om graden ikke står på vitnemålet. Utdanningen må da oppfylle kravet til omfang (studiepoeng/fagskolepoeng eller antall år), og ha vært en godkjent fagskoleutdanning av NOKUT.
Bruken av yrkestitler ut over dette er ikke regulert i regelverket for fagskole. Det er fagskolen som bestemmer om det på vitnemålet i tillegg skal stå en yrkestittel. Slike yrkestitler er vanligvis knyttet til det spesifikke innholdet i utdanningen mer enn de to regulerte gradstitlene.
Fagskolen kan ikke bruke beskyttede titler som ikke gjelder for studiet, eller titler som er egnet til å gi inntrykk av at utdanningen er på høyskole- eller universitetsnivå. Mange fagskoler bruker for eksempel tittelen "fagskoleingeniør" for toårige "tekniske fagskoleutdanninger". Det er tillatt fordi "ingeniør" ikke er en beskyttet tittel, men for eksempel "sivilingeniør" er en beskyttet tittel og kan ikke brukes. NOKUT vurderer tittelen sammen med navnet på utdanningen når den blir akkreditert, men vi regulerer ellers ikke tittelbruken så lenge tittelen ikke bryter med regelverket.
Du kan lese mer om bruk av titler i fagskoleforskriften § 41 (lovdata.no), fagskoletilsynsforskriften § 2-7 (lovdata.no) og i universitets- og høyskoleloven § 3-2 (6) og (7) (lovdata.no). Du kan selv finne ut om og eventuelt når utdanningen din ble akkreditert i NOKUTs oversikt over akkrediterte fagskoletilbud.
-
Kan jeg bruke fagskoleutdanningen min som en del av en høyere utdanning?
Oppdatert 22. mars 2023
Høyskoler og universiteter kan gi fritak for deler av utdanningen de tilbyr. Fritak betyr at universitetet eller høyskolen mener at du allerede har oppnådd det faglige innholdet i deler av utdanningen du vil ta hos dem.
Fagskoleutdanning er én form for kompetanse som kan gi fritak. Dersom du får fritak fra ett eller flere emner, betyr det at universitetet eller høyskolen gir deg studiepoeng for disse emnene på vitnemålet for utdanningen, selv om du ikke har tatt emnene hos dem.
Du søker selv om fritak direkte til den høyskolen eller det universitetet du ønsker å studere ved. Det er også der du kan få informasjon om hvordan du søker, og hvilken dokumentasjon de krever. Når du søker om fritak, spiller det ingen rolle om vitnemålet ditt fra fagskolen inneholder fagskolepoeng eller studiepoeng. Universiteter og høyskoler avgjør selv om de sidestiller studiepoeng fra fagskole helt eller delvis med studiepoeng fra høyere utdanning.
Reglene om fritak finner du i universitets- og høyskoleloven § 3-5 f og forskrift om godkjenning av norsk og utenlandsk høyere utdanning og av realkompetanse (godkjenningsforskriften) § 3.
-
Jeg har allerede en fagskoleutdanning. Kan jeg bruke den som en del av en annen fagskoleutdanning?
Oppdatert 23. juli 2020
Fagskoler kan godskrive fagskoleutdanning du har tatt tidligere. Godskriving betyr at fagskolen mener at du har allerede har tatt deler av utdanningen de tilbyr. Dersom du får godskrevet ett eller flere emner, vil fagskolen gi deg studiepoeng for disse emnene på vitnemålet for utdanningen, selv om du ikke har tatt emnene ved fagskolen. Når fagskolen vurderer godskriving, ser de på læringsutbyttebeskrivelsene, studiepoeng, nivå og liknende for de emnene du søker om godskriving for.
Du søker selv om godskriving direkte til den fagskolen du ønsker å studere ved. Det er også der du kan få informasjon om hvordan du søker godskriving, og hvilken dokumentasjon fagskolen krever.
Reglene om godskriving finner du i fagskoleloven § 8 og fagskoleforskriften § 37 første ledd/avsnitt. Vi har også en egen nettekst om fritak og godkjenning.
-
Kan jeg bruke fagskoleutdanningen min til å søke høyere utdanning (høyskoler og universitet)?
Oppdatert 16. februar 2021
Fagskoleutdanning kan gi uttelling ved søknad til høyskoler og universitet (høyre utdanning) på ulike måter:
– Du kan få tilleggspoeng for fagskoleutdanningen.
– Dersom du ikke har generell studiekompetanse, kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetansen din (alt du vet, kan og er i stand til å gjøre uavhengig av hvordan du har oppnådd det). Fagskoleutdanningen din kan da være med å gi grunnlag for at du får opptak på høyere utdanning på bakgrunn av realkompetansen din.
– Dersom du ikke har generell studiekompetanse fra videregående skole, men har bestått en toårig fagskoleutdanning, får du generell studiekompetanse. Fagskoleutdanningen må være minst toårig og ikke to enkeltutdanninger, det vil si at vitnemålet må gi minst 120 studie- eller fagskolepoeng.For at en fagskoleutdanning skal gi generell studiekompetanse, må den være akkreditert av NOKUT etter 2005. Hvis du er usikker, kan du selv finne datoen for når utdanningen din ble akkreditert i NOKUTs oversikt over akkrediterte fagskoletilbud.
Du kan lese mer om dette hos Samordna opptak: Om tilleggspoeng for fagskoleutdanning, om realkompetanse som opptaksgrunnlag og om generell studiekompetanse på bakgrunn av fagskoleutdanning etter 2005.
-
Kan jeg starte fagskoleutdanning samme året som jeg fullfører videregående opplæring?
Oppdatert 31. mai 2021
Opptaksgrunnlaget varierer mellom utdanningene og kan både være fag-/svenneprøve og utdanninger som avsluttes i skole. Hvis du skal ta fag- eller svenneprøve innen første semester i fagskoleutdanningen, kan du få betinget opptak. Hvis du skal fullføre en utdanning som avsluttes i skole, avhenger svaret av når opptaket til fagskoleutdanningen er. I mange tilfeller vil opptaket skje før du har fått dokumentasjonen fra din utdanning, og da kan du eventuelt bare få plass i et suppleringsopptak. Du kan lese om de ulike variantene under.
Skal du ta fag- eller svenneprøve, kan du få betinget opptak
Noen elever avlegger fag- eller svenneprøven etter at søknadsfristen for fagskoleutdanning er gått ut. Hvis dette gjelder deg, kan du likevel få betinget opptak til en fagskoleutdanning. For å få det, må du søke opptak til utdanningen og dokumentere at du skal gjennomføre fag- eller svenneprøven senest i løpet av det første semesteret etter opptak. For å få betinget opptak må du også oppfylle opptakskravet for utdanningen, hvis man ser bort fra at du ikke har avlagt fag- eller svenneprøven. Dette betyr at du må gå på et av utdanningsprogrammene som fagskolen har satt som opptakskrav, og at du må oppfylle eventuelle spesielle opptakskrav som fagskolen har satt.
Et betinget opptak innebærer at du får opptak til utdanningen, men at du mister studieplassen hvis du ikke består fag- eller svenneprøven innen det første semesteret på utdanningen. Du kan ikke få godkjent eksamen i fagskoleutdanningen uten at opptakskravet er oppfylt, det vil si uten at du har bestått fag- eller svenneprøven.
Fullfører du videregående i skole, kan det hende du må vente et år før du kan få opptak
For deg som fullfører en treårig videregående utdanning som avsluttes i skole, vil situasjonen din avhenge av om du skal søke på en fagskoleutdanning som er del av Samordna opptak eller ikke.
Jeg skal søke på en fagskoleutdanning som har opptak gjennom Samordna opptak
Du kan i utgangspunktet ikke få plass på en fagskoleutdanning til høsten samme året (våren) som du fullfører en treårig videregående opplæring som avsluttes i skole. Dette gjelder uavhengig av om du fullfører et studieforberedende eller et yrkesfaglig utdanningsprogram. Årsaken er at opptaket for fagskoleutdanningene som er med i Samordna opptak gjennomføres om våren, før du har fullført videregående opplæring. Regelverket for fagskolen gir heller ikke mulighet for å gi betinget opptak for andre enn de som mangler fag- eller svenneprøven, se lenger opp.Du kan likevel søke på suppleringsopptaket eller ledige plasser når du har fått et vitnemål.
Jeg skal søke på en fagskoleutdanning som ikke har opptak gjennom Samordna opptak
Utdanningen eller fagskolen kan ha en innsendingsfrist for dokumentasjon etter at du har fått vitnemål for fullført videregående opplæring i skole. Slike utdanninger kan du derfor få opptak til samme år som du oppfyller opptaksgrunnlaget. Etter at du har fått vitnemålet, kan du også søke på utdanninger som har fortløpende opptak.Hvilke fagskoler er del av Samordna opptak?
Alle offentlige fagskoleutdanninger organiserer opptaket sitt gjennom Samordna opptak. Kunnskapsdepartementet kan gi unntak for enkeltutdanninger ved offentlige fagskoleutdanninger, men dette er ikke så vanlig og gjelder oftest kortere utdanninger eller prøveordninger. Private fagskoler velger selv om de vil delta i Samordna opptak eller ikke.
Du finner oversikten over alle fagskoleutdanninger som er en del av Samordna opptak, på nettsidene deres.
For private fagskoler som ikke er med i Samordna opptak, må du kontakte fagskolen direkte for å få informasjon om opptak, frister med mer. På NOKUTs nettsider finner du en database der du kan søke blant alle fagskoleutdanningene NOKUT har akkreditert, slik at du vet hvilken fagskole du skal kontakte for mer informasjon. Du finner også en oversikt over alle fagskoler og fagskoleutdanninger på utdanning.no. NOKUT har ikke informasjon om søknads- og dokumentasjonsfrister.
Jeg har ikke fått avlagt eksamen på grunn av sykdom eller andre spesielle omstendigheter. Kan jeg likevel få opptak til en fagskoleutdanning i år?
Hvis du ikke har fått avlagt én eller flere eksamener i videregående opplæring på grunn av spesielle omstendigheter, som sykdom, ulykker eller dødsfall i nær familie, kan du likevel få betinget opptak til en fagskoleutdanning. Dette innebærer at du får opptak til utdanningen, men at du mister studieplassen hvis du ikke består eksamenen/eksamenene i løpet første semesteret på utdanningen.
Du kan ikke få godkjent eksamen i fagskoleutdanningen uten at opptakskravet er oppfylt, det vil si uten at du har bestått eksamenen/eksamenene du manglet. For å få betinget opptak på grunn av spesielle omstendigheter må du også oppfylle opptakskravet for utdanningen, hvis man ser bort fra den eller de eksamenene du ikke har tatt. Dette betyr at du må gå på et av utdanningsprogrammene som skolen har satt som opptakskrav, og at du må oppfylle eventuelle spesielle opptakskrav som fagskolen har satt.
Reglene om betinget opptak på grunn av spesielle omstendigheter gjelder både for deg som tar utdanning som ender med fag- og svennebrev, og for deg som tar en treårig videregående opplæring som avsluttes i skole.
Hvilke regler er disse svarene basert på?
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring, jf. fagskoleloven § 16 første avsnitt og fagskoleforskriften § 7 første avsnitt. Et annet opptaksgrunnlag kan være tilsvarende realkompetanse, jf. fagskoleloven § 16 andre avsnitt og fagskoleforskriften § 7 første avsnitt. Innenfor disse rammene er det fagskolene selv som bestemmer hvilke opptaksgrunnlag som gjelder for de utdanningene de tilbyr. Dette skal vedtas i forskrift, jf. fagskoleloven § 16 andre avsnitt, men kan også presiseres nærmere i den enkelte studieplan.
Det følger av fagskoleforskriften § 10 første avsnitt at søkeren ikke er kvalifisert dersom vedkommende ikke oppfyller opptaksgrunnlaget ved fristen for å sende inn dokumentasjon. Det er likevel mulig å gi betinget opptak til søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag- eller svenneprøve det påfølgende semesteret, jf. fagskoleforskriften § 10 første avsnitt. En student som har fått et slikt betinget opptak, og ikke oppfyller opptakskravene i løpet av første semester etter opptak, mister studieplassen og studieretten, jf. fagskoleforskriften § 10 tredje avsnitt. Det er også mulig å gi betinget opptak til søkere som ikke har avlagt eksamen på grunn av spesielle omstendigheter, jf. fagskoleforskriften § 11 første, andre og fjerde avsnitt. Se også omtalen av opptak til fagskole hos Samordna opptak.
-
Jeg oppfyller ikke vilkårene for opptak til fagskoleutdanningen, kan jeg likevel søke?
Oppdatert 16. februar 2021
Du kan søke om opptak til en fagskoleutdanning på bakgrunn av realkompetansen din selv om du ikke oppfyller det ordinære opptakskravet til utdanningen som fagskolen har bestemt. Du må da minst fylle 23 år i opptaksåret og ha annen kompetanse som tilsvarer kravet fagskolen har til opptak. Mange kunstfaglige utdanninger har fått innvilget en aldersgrense på 19 år.
Realkompetanse er alt du vet, kan og er i stand til å gjøre, uavhengig av hvordan du har oppnådd det. Realkompetanse kan for eksempel bestå av erfaring fra arbeidsliv, frivillig sektor eller annen utdanning enn den utdanningen som kreves for opptak. Du kan for eksempel ha et annet fagbrev enn de fagbrevene som fagskolen har bestemt, eller du har arbeidserfaring innenfor det faget som fagskoleutdanningen bygger på.
Generelt er kravet til opptak til fagskoleutdanning fullført og bestått videregående opplæring eller generell studiekompetanse. Fagskolen kan bestemme mer spesifikke krav, for eksempel bestemte fagbrev, bestemte utdanningsprogram eller krav om generell studiekompetanse. Noen fagskoleutdanninger bygger på en allerede fullført fagskoleutdanning som da er opptaksgrunnlaget.
Fagskolen skal i vurderingen av realkompetansen din ta stilling til om realkompetansen kan anses som likeverdig med opptaksgrunnlaget. Du må selv kunne levere dokumentasjon på din realkompetanse, og fagskolen kan også be om spesielle prøver eller tester for at du kan få vist kompetansen din. Selv om fagskolen vurderer at du har tilstrekkelig realkompetanse til opptak, er du ikke sikret plass. Fagskolen må foreta en individuell vurdering av deg opp mot de andre søkerne dersom det er flere søkere enn plasser. Fagskolen bestemmer selv kriteriene for dette.
Fagskolen kan også bestemme at alle søkere skal gjennomføre en opptaksprøve. Både de som søker på grunnlag av realkompetanse, og de som oppfyller opptakskravet på ordinær måte, må gjennomføre opptaksprøven. For noen utdanninger krever fagskolen at søkeren har yrkesgodkjenning, autorisasjon eller sertifisering etter annen lovgivning. I slike tilfeller kan du ikke få opptak på realkompetanse hvis du ikke oppfyller disse kravene.
Reglene om dette står i fagskoleloven § 16 (lovdata.no), fagskoleforskriften § 7 (lovdata.no) og fagskoleforskriften § 18 (lovdata.no). Reglene om unntak for kunstfaglige utdanninger står i fagskoleloven § 8 (lovdata.no). På nettsiden vår kan du lese mer om temaet i artikkelen Realkompetansevurdering på fagskolene.
-
Kan fagskolen sette krav om et bestemt antall år med yrkeserfaring som grunnlag for realkompetansevurdering?
Oppdatert 16. februar 2021
Nei, fagskolen kan ikke stille krav eller vilkår for realkompetansevurderingen utenom vilkårene i regelverket. Vilkårene i regelverket er kun knyttet til at søkeren må være over en viss alder. Regelverket sier også at dersom dere har opptakskrav om bestemte yrkesgodkjenninger, autorisasjoner eller sertifiseringer etter annen lovgivning, kan dere ikke ha opptak med realkompetansevurdering.
Grunnlaget for realkompetansevurderingen er at søkerens realkompetanse skal tilsvare det formelle opptakskravet. Dette betyr at dere for eksempel ikke kan stille krav om et bestemt antall år med yrkeserfaring. Det er flere relevante veier eller sammensetninger av erfaringer som til sammen kan føre til tilsvarende kompetanse som opptaksgrunnlaget. En søker kan for eksempel ha jobbet i et relevant yrke i kun ett år, men kan i tillegg vise til relevant omsorgsarbeid, frivillig arbeid og folkehøyskole, som til sammen gjør at søkeren har oppnådd tilsvarende kompetanse som det ordinære opptaksgrunnlaget.
Dere kan lage eksempler for hvordan dere kan vurdere kompetansen, for eksempel liste opp erfaringer som ofte vil kunne tilsvare opptaksgrunnlaget. Dere må likevel alltid gjøre en individuell vurdering av hver søker.
Dersom dere har en lokal forskrift som angir et bestemt antall år med yrkeserfaring for å bli realkompetansevurdert, er forskriften i strid med regelverket. Dere må derfor sørge for å endre den, jf. ansvaret i fagskoleloven § 9 tredje avsnitt bokstav f.
Reglene om dette står i fagskoleloven § 16 (lovdata.no), fagskoleforskriften § 7 (lovdata.no) og fagskoleforskriften § 18 (lovdata.no). På nettsiden vår kan du lese mer om temaet i artikkelen Realkompetansevurdering på fagskolene.
-
Hvordan blir søkere med utdanning fra høyskole eller universitet behandlet i opptaket til fagskole?
Oppdatert 16. februar 2021
Dersom du har en høyskole- eller universitetsutdanning, kan du søke på en fagskoleutdanning. Fagskolen skal behandle søknaden din på samme vilkår som alle andre.
Det generelle opptaksgrunnlaget for fagskole er fullført og bestått videregående opplæring eller generell studiekompetanse. Fagskolen kan bestemme mer spesifikke opptaksgrunnlag innenfor dette og kan ha tilleggskrav. Dersom du har utdanning fra høyskole og universitet, blir du behandlet likt med søkere som oppfyller opptaksgrunnlaget. Det betyr at du blir vurdert og poengberegnet ut fra dokumentasjonen din fra videregående opplæring eller generell studiekompetanse, avhengig av hva opptaksgrunnlaget er. Dette må du derfor sende inn dokumentasjon på. Du må også gjennomføre opptaksprøver dersom fagskolen har bestemt at opptaket til studiet skal ha dette.
Dersom du ikke oppfyller opptaksgrunnlaget, kan du på lik linje med andre søkere få vurdert realkompetansen din blant annet ut fra høyskole- eller universitetsutdanningen. Se svar på spørsmålet "Jeg oppfyller ikke i vilkårene for opptak til fagskoleutdanningen, kan jeg likevel søke?". Vi viser også til svar på "Spørsmål om bruk av arbeidserfaring og kurs/annen utdanning som en del av fagskoleutdanning" som angir hvordan utdanning fra høyskole- eller universitet kan gi deg fritak for deler av en fagskoleutdanning.
Utdanning fra høgskole og universitet gir deg ikke tilleggspoeng ved opptak til fagskole.
Reglene om dette står i fagskoleforskriften kapittel 2 og 3, se særlig § 7. Kvalifisering for opptak, § 14.Rangering av søkere ved opptak og § 15. Poengberegning ved rangering av søkere. På nettsiden vår kan du lese mer om opptak til fagskoleutdanning i artiklene Hvilke opptakskrav kan en fagskoleutdanning ha? og Hvordan rangeres søkerne ved opptak til fagskoleutdanning?
-
Jeg har arbeidserfaring, flere kurs og/eller annen utdanning. Kan jeg bruke dette som en del av en fagskoleutdanning?
Oppdatert 12. juni 2024
Fagskoler kan gi fritak for deler av en utdanning på bakgrunn av din realkompetanse. Realkompetanse er alt du vet, kan og er i stand til å gjøre uavhengig av hvordan du har oppnådd det. Realkompetanse kan for eksempel bestå av erfaring fra arbeidsliv, frivillig sektor eller annen utdanning enn den fagskoleutdanningen du søker. Fritak betyr at fagskolen har vurdert at du allerede har oppnådd det faglige innholdet i deler av utdanningen du vil ta hos dem. Du kan få fritak for ett eller flere emner (fag) i utdanningen du vil ta. Det betyr at fagskolen gir deg studiepoeng for disse emnene på vitnemålet for utdanningen, selv om du ikke har tatt emnene ved fagskolen.
Du kan ikke få fritak for en hel utdanning. Du må ta minimum ett emne ved fagskolen som tilsvarer det minste emnet i utdanningen du ønsker vitnemål fra.
Når fagskolen vurderer fritak for ett eller flere emner, skal de vurdere om du har tilegnet deg tilsvarende kompetanse, som du ville oppnådd hvis du hadde tatt emnene hos dem. Fagskolen tar da utgangpunkt i læringsutbyttebeskrivelsene, studiepoeng og nivå for de emnene du søker om fritak for.
Du søker selv om fritak direkte til den fagskolen du ønsker å studere ved. Det er også der du kan få informasjon om hvordan du søker fritak, og hvilken dokumentasjon fagskolen krever. Det er ditt ansvar å gi fagskolen den dokumentasjonen de trenger for å vurdere realkompetansen din.
Reglene om fritak finner du i fagskoleloven § 8 (lovdata.no) og fagskoleforskriften § 37 (lovdata.no). Vi har også egne tekster om fritak og godkjenning og om realkompetansevurdering på nettsiden vår.
For institusjoner
-
Hvilke endringer i en utdanning krever at fagskolen søker NOKUT om ny akkreditering?
Oppdatert 3. mars 2021
Når fagskolen gjør endringer som er så store at utdanningen fremstår som ny, må dere søke NOKUT om en ny akkreditering. Dersom dere ønsker å endre totalt antall studiepoeng for en utdanning, regner vi det som en ny utdanning. Det samme gjelder dersom dere ønsker å slå sammen to utdanninger.
Noen endringer i en utdanning er slik at de kan kreve en ny akkreditering, men NOKUT må vurdere dette først. Da skal dere før dere gjør endringen, sende en melding til NOKUT. Det gjelder når dere vil opprette nye studiesteder, endre studiested, endre navnet, endre det samlede læringsutbyttet for en utdanning eller endre utdanningsform. NOKUT vil enten godkjenne endringen, eller be dere om å søke om ny akkreditering dersom endringen krever vurdering av sakkyndige. Større endringer av det samlede læringsutbyttet for en utdanning vil vanligvis gjøre det nødvendig med en ny akkreditering.
Regelen om at dere må søke om akkreditering av nye utdanninger og vesentlig endring av utdanninger, står i fagskoleforskriften § 47. Regelen om hvilke endringer dere skal melde til NOKUT, står i fagskoletilsynsforskriften § 5-1. Vi har også egen nett-tekst som gir mer informasjon om Når og hvordan skal fagskolen melde fra om endringer i en fagskoleutdanning? Se også nett-teksten Hvilke endringer kan fagskolen gjøre uten å søke eller melder fra til NOKUT?
-
Hvilke endringer i en utdanning må fagskolen melde fra om til NOKUT?
Oppdatert 3. mars 2021
Fagskolen skal melde fra til NOKUT når dere planlegger
- å opprette nye studiesteder for en utdanning
- å endre studiested for en utdanning
- å endre navnet på en utdanning
- å endre det samlede læringsutbyttet for en utdanning
- å endre utdanningsform for en utdanning
Dere kan ikke foreta slike endringer før dere har meldt ifra og fått tilbakemelding fra NOKUT. Vi vil enten godkjenne endringen, eller be dere om å søke om ny akkreditering dersom dette er en vesentlig endring som krever vurdering av sakkyndige.
Fagskoler med fagområdeakkreditering skal dessuten melde fra om nye utdanninger de har opprettet innenfor akkrediterte fagområder.
Dere melder fra om disse endringene gjennom å fylle ut skjemaet Melde fra om endring i akkreditert fagskoleutdanning i NOKUTs institusjonsportal.Regelen om dette står i fagskoletilsynsforskriften § 5-1 (lovdata.no). Regelen om at dere må søke om akkreditering av vesentlig endring av utdanninger, står i fagskoleforskriften § 47 (lovdata.no). Vi har også egen nett-tekst som gir mer informasjon om Når og hvordan skal fagskolen melde fra om endringer i en fagskoleutdanning? Se også nett-teksten Hvilke endringer kan fagskolen gjøre uten å søke eller melder fra til NOKUT?
-
Hvilke endringer kan fagskolen gjøre i en utdanning uten å søke eller melde fra til NOKUT?
Oppdatert 3. mars 2021
Når fagskolen gjør store endringer i en utdanning, må dere søke om ny akkreditering. Det gjelder blant annet når dere vil endre samlet antall studiepoeng eller slå sammen to utdanninger. Noen endringer må dere først melde fra om til NOKUT og vi vil vurdere om disse er vesentlige og krever ny akkreditering. Se svar på spørsmålet "Hvilke endringer i en utdanning må fagskolen melde fra om til NOKUT?".
Ut over dette har fagskolene frihet til å gjøre endringer i en utdanning uten å søke eller melde fra til NOKUT. Dere må alltid sørge for at endringene er i samsvar med fagskoleloven og forskriftene til fagskoleloven, særlig kravene til fagskoleutdanning i fagskoletilsynsforskriften kapittel 2. I mange tilfeller er det også nødvendig at fagskolene gjør endringer/justeringer for å være i samsvar med regelverket. Dere må også sikre og dokumentere at faglige endringer er godt begrunnet, og se endringene i sammenheng med deres internkontroll og kvalitetsarbeid.
Eksempler på endringer dere kan gjøre selv, er endringer i opptaksgrunnlaget, kravet til fagmiljøet, eksamens- og vurderingsordninger, læringsaktiviteter, faglitteratur og antall plasser i utdanningen. Dere kan også gjøre endringer i det faglige innholdet i emnene (beskrivelsen av læringsutbyttet), oppdelingen av emner og rekkefølgen på emnene. Det gjelder også antall studiepoeng for hvert emne så sant totalt antall studiepoeng er uendret. Endringene i det faglige innholdet kan likevel ikke være så store at de krever endringer i det samlede læringsutbyttet. Dersom dere endrer studiepoeng fra ett semester/undervisningsår til et annet, skal emnet registreres og rapporteres med en ny emnekode til DBH fagskolestatistikk.
Regelen om at en utdanning skal være akkreditert og løpende oppfylle kravene til akkreditering, står i fagskoleloven § 5 (lovdata.no). Regelen om at fagskolen (styret) må sørge for at virksomheten drives i samsvar med gjeldende lover og regler, står i fagskoleloven § 9 tredje avsnitt bokstav f (lovdata.no). Reglen om at kvalitetsarbeidet skal dokumenteres, står i fagskoleforskriften § 49 første avsnitt (lovdata.no). Regelen om hvilke endringer dere skal melde til NOKUT, står i fagskoletilsynsforskriften § 5-1 (lovdata.no). Regelen om at dere må søke om akkreditering av nye utdanninger og vesentlig endring av utdanninger står i fagskoleforskriften § 47 (lovdata.no). Kravene til en fagskoleutdanning står i fagskoletilsynsforskriften kapittel 2 (lovdata.no). Vi har også to nett-tekster som gir mer informasjon om dette: Hvilke endringer kan fagskolen gjøre uten å søke eller melder fra til NOKUT? og Når og hvordan skal fagskolen melde fra om endringer i en fagskoleutdanning?
-
Hvilke endringer kan fagskolen gjøre i sin virksomhet?
Oppdatert 3. mars 2021
Fagskolen kan selv gjøre endringer på områder som gjelder driften av en fagskole, men som ikke gjelder en spesifikk utdanning. Dere behøver ikke å søke eller melde fra til NOKUT om slike endringer. Dette gjelder blant annet endringer på de områdene som blir vurdert når vi akkrediterer en fagskole for første gang, for eksempel kvalitetssystemet og de lokale forskriftene og vedtektene.
Dere må forsikre dere om at alle endringer er innenfor kravene i regelverket. Samtidig må dere sikre at de bestemmelsene og ordningene dere har, til enhver tid er oppdatert etter regelverket. Endringene bør om mulig bidra til å sikre og utvikle kvaliteten i utdanningene.
Regelen om at fagskolen (styret) må sørge for at virksomheten drives i samsvar med gjeldende lover og regler, står i fagskoleloven § 9 tredje avsnitt bokstav f (lovdata.no). Vi har en nett-tekst som gir mer opplysninger om dette: Hvilke endringer kan fagskolen gjøre uten å søke eller melder fra til NOKUT?
-
Kan fagskoler endre på rekkefølgen av emnene i en utdanning uten å søke om ny akkreditering?
Oppdatert 16. februar 2021
Ja, det er innenfor fagskolens handlingsrom å endre på rekkefølgen av emner, praksis og liknende i utdanningene sine uten å søke NOKUT. Dette gjelder uavhengig av koronapandemien. Dere har mulighet til å gjøre endringer i dette så lenge det overordnede læringsutbyttet ikke skal endres. Det betyr at dere må sikre at studentene får samme sluttkompetanse etter endringen. Se hvilke krav slike endringer stiller til fagskolen i svar på spørsmålet "Hvilke endringer kan fagskolen gjøre i utdanninger og virksomheten sin uten å søke NOKUT?"
Reglene om hvilke endringer som dere må først melde til NOKUT, finner du i fagskoletilsynsforskriften § 5-1 (lovdata.no). Reglen om endringer under koronapandemien finner du i fagskoletilsynsforskriften § 2-8 (lovdata.no). Se også svarene våre på "Spørsmål om korona og fagskoler".
-
Kan fagskoler endre navnet på fagskolen uten å søke NOKUT?
Oppdatert 16. februar 2021
Dere står fritt til å endre navn på fagskolen. NOKUT skal ikke godkjenne et nytt navn. Dere må likevel sende melding til postmottak@nokut.no om navneendringen og eventuelt endring av e-postadressen, slik at vi benytter riktig navn i våre systemer og registre. Dere må selv sørge for å endre navnet i Enhetsregistret. Institusjonsportalen vår henter informasjonen derfra.
Dere kan benytte "fagskole" i navnet når dere er en akkreditert fagskole, jf. fagskoleloven § 6 (lovdata.no). Dere kan ikke benytte et navn på fagskolevirksomheten som er egnet til å gi inntrykk av at dere er en akkreditert høyskole eller universitet, jf. universitets- og høyskoleloven § 7-2 (lovdata.no).
-
Kan fagskoler endre studiested til utlandet?
Oppdatert 16. februar 2021
Det går frem av svaret på spørsmålet "Hvilke endringer må fagskolen melde fra om til NOKUT?" at fagskolen må melde til NOKUT dersom dere ønsker å endre studiested for utdanningen. NOKUT kan ikke godkjenne en utdanning som i sin helhet har studiested i utlandet, men kan godkjenne at deler av utdanningen ligger i utlandet. Ansvarsforholdet for utdanningen må hele tiden ligge hos den norske fagskolen. I slike tilfeller vil også Lånekassen kunne godkjenne lån og stipend til fagskoleutdanninger som NOKUT har akkreditert. Støtten gis da etter regler og satser som gjelder for utdanning i Norge. Fagskolen må avklare detaljene med Lånekassen.
-
Kan fagskolen tilby enkeltemner og moduler som ikke er akkreditert som hele utdanninger?
Oppdatert 22. april 2024
Ja, fagskolen kan tilby enkeltemner og moduler som ikke er hele utdanninger. Fagskolen kan ikke skrive ut vitnemål til studenter som bare har tatt deler av en akkreditert utdanning. Studenter som bare har tatt deler av en utdanning kan få en karakterutskrift som viser hvilke enkeltemner eller moduler studenten har fullført. Vi har laget en egen nettekst om hvordan fagskolen kan tilby enkeltemner og moduler: Fagskoler kan tilby enkeltemner og moduler uten å søke NOKUT.
-
Hvordan få en utdanning godkjent slik at fagskolen kan ta opp 19-åringer på bakgrunn av realkompetanse?
Oppdatert 16. februar 2021
Søkeren må normalt fylle 23 år. For å få unntak fra kravet om at søkeren må fylle 23 år i opptaksåret, må fagskolen (dere) oppfylle to vilkår:
- Fagskoleutdanningen må være kunstfaglig.
- Søkerne må gjennom en opptaksprøve i tillegg til realkompetansevurderingen.
Dere må sende en søknad om og argumenter for et slikt unntak til NOKUTs postmottak. Det er ikke et eget søknadsskjema. Når NOKUT vurderer hva som er å regne som kunstfaglig, legger vi en alminnelig oppfatning til grunn. Dere vil få svar på søknaden i form av et vedtak som det er klagerett på.
Regelen om dette finner du i fagskoleloven § 16 (lovdata.no) og fagskoleforskriften § 8 (lovdata.no). I nettartikkelen vår Mulighet til å gjøre unntak fra 23-årsgrensa for realkompetansevurdering beskriver vi nærmere søknadsprosessen og hva dere skal dokumentere.
-
Kan fagskolen skrive ut vitnemål for akkrediterte utdanninger på under 30 studiepoeng?
Oppdatert 22. april 2024
Ja, fagskolen skal skrive ut vitnemål for fullført og bestått fagskoleutdanning, jf. fagskoleloven § 19. Dette gjelder uavhengig av lengden på den akkrediterte fagskoleutdanningen. Fagskolen kan ikke skrive ut vitnemål til studenter som bare har fullført deler av en akkreditert utdanning. Disse kan motta en karakterutskrift som viser hvilke enkeltemner studenten har fullført.
-
Kan fagskolen selv tilby deler av en akkreditert utdanning som en ny utdanning, og får studentene da lån?
Oppdatert 16. februar 2021
Dere kan tilby deler av en akkreditert utdanning, for eksempel ett eller flere emner, men dere kan ikke kalle dette en ny fagskoleutdanning. Dere må kalle dette kurs, modul, enkeltemne eller deler av en fagskoleutdanning. Dette gjelder selv om omfanget er 30 studiepoeng eller mer, med mindre dere har en fagområdeakkreditering og akkreditert dette som en ny utdanning.
Det er bare NOKUT eller fagskoler med fagområdeakkreditering som kan akkreditere en ny fagskoleutdanning. Da må omfanget være minst 30 studiepoeng (halvt års varighet på fulltid). Bare Kunnskapsdepartementet kan gi unntak for dette kravet til omfang. Det er kun en fullført akkreditert utdanning som gir grunnlag for å utstede vitnemål.
Når dere tilbyr deler av en utdanning, kan dere likevel utstede en karakterutskrift som oppgir hvor mange studiepoeng studenten har fullført. Dere kan ikke utstede vitnemål, men dersom studenten på et senere tidspunkt fullfører alle emner som inngår i utdanningen, kan dere utstede et vitnemål.
Opptaksreglene til slike tilbud skal være de samme som for hele utdanningen.
Når studenten tar deler av en akkreditert utdanning, gir Lånekassen lån basert på studiebelastningen (antall studiepoeng).
Dere behøver ikke melde til NOKUT at dere tilbyr deler av en utdanning.
Reglene om dette finner du i fagskoleloven (lovdata.no): § 4 om kravene til omfang, § 5 omhandler kravene til akkreditering og § 19 omhandler kravene til vitnemål. Vi har også en tekst på nettsidene våre, Fagskoler kan raskt og ubyråkratisk tilby kompetanseheving, som gir mer opplysninger om temaet. Vi viser også til svar på "Spørsmål om å foreta endringer i en akkreditert utdanning og andre områder av virksomheten?".
-
Kan fagskolen opprette og tilby nye emner på tvers av eksisterende emner?
Oppdatert 28. april 2021
Fagskolen kan opprette nye moduler / kurstilbud som består av læringsutbytter tatt fra ulike emner innenfor samme utdanning.
Forutsetningen er at dere henter dette fra en utdanning som fagskolen har fått akkreditert. Læringsutbyttebeskrivelsene må være mer eller mindre uforandret selv om de er satt sammen på en ny måte. Dette er en forutsetning for at dere skal kunne kalle tilbudet en del av en fagskoleutdanning.
Dersom dere oppretter et nytt emne, må dere særlig ta hensyn til at omfanget (antall studiepoeng) blir riktig. Dere må også rapportere den nye emnekoden til DBH-F (fagskolestatistikk).
For øvrig gjelder de samme reglene som vi har beskrevet under svar på spørsmålet: Kan fagskolen selv tilby deler av en akkreditert utdanning som en ny utdanning, og får studentene da lån?
Vi har også en tekst på nettsidene våre, Fagskoler kan raskt og ubyråkratisk tilby kompetanseheving, som gir mer opplysninger om temaet.
-
Hvordan skal vi opprette en garanti- eller forsikringsordning før vi søker om fagområdeakkreditering?
Oppdatert 16. februar 2021
Det er ikke krav om at fagskolen alltid må tegne en ekstern forsikringsordning. Kravet er at fagskolen minimum har garantier som sikrer at studenter får innbetale skolepenger tilbake hvis de ikke får anledning å fullføre utdanningen. Ved private fagskoler som har fagområdeakkreditering, har styret valgt å oppfylle kravet ved å sette av et beløp på sperret konto. Dette skal sikre at fagskolen kan dekke skolepenger for studentene ved en fagskoleutdanning som brått blir stanset. Fylkeskommunale fagskoler er selvassurandører og må ved søknad om fagområdeakkreditering legge ved en egenerklæring.
Reglene om dette finner du i fagskoleforskriften § 48 første avsnitt bokstav c (lovdata.no).
-
Må fagskolene med fagområdeakkreditering oppnevne sakkyndige når de selv skal akkreditere fagskoleutdanninger?
Oppdatert 16. februar 2021
Det er opp til fagskolen å vurdere behovet for å oppnevne sakkyndige utenom skolen. Fagskolen kan supplere kompetansen sin med ekstern kompetanse når den skal akkreditere et nytt studietilbud, men dette er ikke et krav. Vi viser også til kravet om nettverkssamarbeid som er viktig for å sikre at innholdet i nye fagskoletilbud er relevant for arbeidslivet. En fagskole med fagområdeakkreditering har selv den samme fagkompetansen som de eksterne sakkyndige NOKUT oppnevner. I motsetningen til NOKUT skal altså fagskolen selv ha den nødvendige kompetansen til å gjøre faglige vurderinger.
Reglene om dette finner du i fagskoleforskriften § 48 tredje avsnitt og fagskoletilsynsforskriften § 3-2 (lovdata.no).
-
Lønner det seg for en fagskole å søke om akkreditering av flere fagområder samtidig?
Oppdatert 16. februar 2021
Det kan noen ganger for fagskolen selv være en fordel å søke om akkreditering av flere fagområder samtidig. Dette fordi felles innsats og samarbeid mellom flere fagmiljøer kan styrke kvaliteten på arbeidet med søknadene.
NOKUT oppnevner alltid én komite for hvert fagområde en fagskole søker om å få akkreditert, og hver søknad blir behandlet som en egen sak. Det betyr at det ikke er vesentlig gevinst i selve saksbehandlingsprosessen å søke om flere fagområder samtidig.