Veilederen for universitetsakkreditering er klar

Den nye veilederen forklarer hvordan kravene skal forstås og bygger på NOKUTs forvaltningspraksis. Den inneholder også en forenklet søknadsprosedyre for vitenskapelige høyskoler.

Kravene til institusjonsakkreditering er gitt i Kunnskapsdepartementets forskrift til universitets- og høyskoleloven (universitets- og høyskoleforskriften) med virkning fra 1. januar 2025, og er i stor grad en videreføring av tidligere bestemmelser i studiekvalitetsforskriften og studietilsynsforskriften.

I den nye veilederen gir NOKUT tydeligere tolkninger av kravene enn tidligere, og innholdet er i større grad bygget på NOKUTs egen forvaltningspraksis. Veilederen er ment som et verktøy for de som skal tolke kravene til universitetsakkreditering. Det gjelder både institusjoner som skal søke om akkreditering som universitet, og institusjoner som allerede har slik akkreditering, forteller seksjonssjef Hege Brodahl i NOKUT.

– NOKUT gir veiledning til hvordan hvert av kravene skal forstås, og hva institusjoner som skal søke om akkreditering som universitet må gjøre rede for og dokumentere i en søknad. Med nytt regelverk er det flere overgangsregler og disse er også er forklart i veilederen, forklarer Brodahl.

En av overgangsreglene gjelder for vitenskapelige høyskoler som skal søke om akkreditering som universitet før 1. januar 2030. Regelen innebærer en forenklet søknadsprosedyre.

Les veilederen Akkreditering som universitet (pdf)

Rekke av nye veiledere

Veilederen for kravene til akkreditering som universitet inngår i en rekke av flere nye veiledere fra NOKUT dette året. I begynnelsen av april publiserte NOKUT den nye veilederen for krav til kvalitetssystem og kvalitetsarbeid, og i slutten av april publiserte NOKUT en ny veileder for akkreditering som høyskole. Den nye veilederen for akkreditering som universitet bygger på de to førstnevnte veilederne. Alle de tre veilederne vil bli oppdatert i løpet av august som følge av nye regelverksendringer fra Kunnskapsdepartementet.

– Den neste i rekken er en ny og oppdatert veileder for kravene til akkreditering av studietilbud på bachelor-, master- og doktorgradsnivå. De nye kravene skal etter planen fastsettes av Kunnskapsdepartementet i universitets- og høyskoleforskriften med virkning fra 1. august 2025. NOKUT har som ambisjon å publisere veilederen for studietilbudsakkreditering i løpet av høsten, sier Brodahl.

Del med andre