Noen lyspunkter, men samlet sett svake resultater i matematikk
Resultatene fra vårens nasjonale deleksamener i matematikk for grunnskolelærerutdanningene (GLU) viser at lærerstudentene på mellomtrinnet (GLU 5–10) presterer overraskende svakt sammenlignet med tidligere år. Studentene på barnetrinnet (GLU 1–7) viser en liten forbedring.

Hver vår venter hundrevis av grunnskolelærerstudenter fra hele landet spent på resultatene fra den nasjonale deleksamenen i matematikk. I forrige uke fikk studentene svaret, og nå er de første analysene klare.
– Selv om det er gledelig med positive enkeltresultater, ser vi med bekymring på de generelt svake resultatene i matematikk for lærerstudentene på mellomtrinnet. Svake ferdigheter i matematikk blant norske elever er en utfordring, og vi vil nå undersøke nærmere hva som kan ha påvirket årets resultater blant lærerstudentene, inkludert fritaket fra opptakskravene. NOKUT har gjort flere ulike evalueringer av lærerutdanningene, og vi vil bruke denne kunnskapen i vårt videre arbeid med kvalitetsutvikling, sier Kristin Vinje, administrerende direktør i NOKUT.
Vinje sier det er interessant å se hvordan endringen i karakterkravene ved opptak til utdanningen kan ha påvirket karakterene ved disse utdanningene og sier at detaljerte analyser av blant annet dette vil presenteres på NOKUTs grunnskolelærerseminar i oktober 2025.
De nasjonale eksamenene i matematikk arrangeres samme dag, men består av oppgavesett som er tilpasset studentene på henholdsvis trinn GLU 1–7 og trinn GLU 5–10. På GLU 5–10 har flesteparten ordinær eksamen på våren, men på GLU 1–7 er det om lag halvparten som avgir ordinær eksamen, resten har konteeksamen. Derfor skal sammenligning av resultatene på tvers av vår og høst gjøres med forsiktighet.
Gode resultater ved NTNU
For GLU 1–7 har flere institusjoner vist gode prestasjoner, spesielt NTNU, NLA Høgskolen og UiT – Norges arktiske universitet. NTNU markerer seg tydelig med at hver femte kandidat oppnådde karakterene A eller B, og institusjonen har et snitt på 2,22. Også UiT (snitt på 2,0) og NLA Høgskolen leverer gode resultater sammenlignet med resten av landet.
Ved GLU 5–10 skiller OsloMet, NTNU og Universitetet i Innlandet seg ut med relativt sterke resultater til tross for en generell nasjonal nedgang.
Vellykket med ny eksamensprosess
Nytt ved vårens gjennomføring av matematikkeksamen er at GLU-studentene har tatt eksamen i NOKUTs lisens av eksamenssystemene Inspera og WISEflow. Dette har medført nye og mer effektive prosesser for både sensorene, eksamenskontorene og NOKUT.
Erfaringene vi har fra de nasjonale eksamenene for sykepleierstudentene viser også at dette er mer effektivt og gir en sikrere vurderingsprosess enn tidligere. Det er grunn til å tro at vi ser det samme også fra denne gjennomføringen.
NOKUT får hvert år mange spørsmål knyttet til karaktergrensene og hvordan NOKUT jobber med å sette disse. Seksjonssjef for nasjonale eksamener i avdeling for evaluering og analyse, Kjetil Sletteng Ulvik, forteller at det er det nasjonale sensorkorpset, og ikke NOKUT, som setter karakterer.
– Karaktergrensene settes etter en faglig diskusjon og testteoretiske analyser underveis i sensurprosessen. Dette er for å sikre at det blir en rettferdig sensur etter hvor vanskelig eksamenssettet var, og hvordan oppgavene viste seg å fungere for å vurdere kandidatenes kunnskap og kompetanse. Vi bruker erfarne fagfolk i både utviklingen av eksamen og i sensureringen, så vi føler oss trygge på at studentene blir vurdert på en god måte, sier Kjetil Sletteng Ulvik.