Professor Knut Mørken er vinner av NOKUTs ærespris

På NOKUT-konferansen 2024: Kvalitet i klemme? torsdag 8. februar ble NOKUTs ærespris delt ut. Vinneren av prisen er Knut Mørken, professor i matematikk og visedekan for utdanning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo.

NOKUTs ærespris skal gå til en person som har gjort en særlig innsats utover eget fagmiljø og institusjon for å synliggjøre, sikre og utvikle kvaliteten.

– Knut Mørken har gjennom sin karriere vist at han oppfyller prisens kriterier. Han har både som underviser og leder vært en drivkraft for utvikling av undervisning og utdanningskvalitet, særlig innen realfagsundervisningen. Han har også et stort engasjement for studentene og deres faglige og personlige utvikling, sier juryleder og NOKUTs styreleder Lise Iversen Kulbrandstad.

I tillegg til Kulbrandstad har juryen bestått av NSO-leder Oline Sæther, rektor ved Norges Fagakademi Jørn Jensen og NOKUT-direktør Kristin Vinje.

Knut Mørken har vært visedekan for utdanning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo siden 2019. Før det ledet han et arbeid med utdanningsutvikling ved fakultetet. Han har også vært en pådriver for å introdusere et helhetlig beregningsperspektiv i grunnundervisningen i de matematikktunge realfagene. Dette arbeidet ledet til etablering av et eget senter for beregningsvitenskap som fikk status som Senter for fremragende utdanning (SFU) i 2016. I tillegg er han en erfaren, innovativ og engasjerende underviser.

– Hensikten med æresprisen er å anerkjenne og hedre en person som har gjort en ekstraordinær innsats med å styrke utdanningskvaliteten i norsk høyere utdanning. NOKUT mottok 13 nominasjoner, og det var mange svært gode kandidater. Juryen har derfor ikke hatt noen lett jobb, men det var en enstemmig jury som kom frem til årets vinner, sier Kulbrandstad.

Andre gang prisen deles ut

NOKUTs ærespris ble for første gang delt ut i 2019, den gang til Berit Kjeldstad, tidligere prorektor for utdanning ved NTNU. Mørken er prisens andre vinner.

– Det tas sikte på at prisen fremover annen hver gang går til en person fra høyere yrkesfaglig utdanning og høyere utdanning. Neste ærespris vil dermed tildeles en person fra fagskolesektoren, forteller jurylederen.

Se video med gratulasjoner til vinneren:

Juryens begrunnelse

Knut Mørken er professor i matematikk og visedekan for utdanning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Både som underviser og som leder har Mørken hatt et stort engasjement for undervisnings- og utdanningskvalitet. Han beskrives som en inspirasjonskilde for sine kolleger og en som står utrettelig på for å hele tiden bidra til utvikling, også langt utenfor sitt eget fagfelt og fakultet.

Mørken har over lang tid jobbet målrettet med utviklingen av realfagsundervisningen. Han har utviklet nye emner og lærebøker, og han har vært en pådriver for å bygge en kultur for god undervisning. Han har stått i spissen for å fornye studieprogrammene og fagene ved MN-fakultetet, der alle instituttene på fakultetet var omfattet av reformen og nye bachelor- og masterprogrammer ble innført fra høsten 2017. En del av dette arbeidet innebar å løfte opp forståelsen for viktigheten av generiske ferdigheter, og studentaktive læringsformer ble en viktig del av utdanningene.

Mørken har også vært sentral i etablering og utviklingen av CCSE – Senter for beregningsorientert realfagsutdanning, som fikk status som Senter for fremragende utdanning i 2016. SFU-ordningen ble som kjent avviklet i 2023, men har i seg selv vært viktig for utviklingen av utdanningskvaliteten i Norge. I tillegg var Mørken en av pådriverne for å etablere Honours-programmet i realfag ved UiO. Det tverrfaglige programmet kombinerer realfag med andre temaer. Dette var det første programmet av sitt slag i Norge.

Siden 2019 har Mørken vært visedekan for utdanning ved MN-fakultet ved UiO. I denne stillingen har han fortsatt arbeidet sitt med å styrke kvaliteten og utvikle utdanningene ved fakultetet. Mørkens engasjement og arbeid for undervisnings- og utdanningskvalitet har også bidratt til utvikling ved andre utdanningsinstitusjoner både i Norge og utenfor landets grenser. Han har deltatt på en rekke nasjonale og internasjonale konferanser, sittet i utvalg og publisert et stort antall artikler, i tillegg har han vært en aktiv bidragsyter i den utdanningspolitiske debatten.

I tillegg til sine faglige styrker, trekker hans kolleger og studenter frem hans personlige egenskaper, og da særlig hans engasjement for studentenes trivsel, trygghet og faglige utvikling. Blant annet har han utviklet et todagers seminar for nybegynnerstudentene i den første måneden etter studiestart. Hensikten med dette er både å utvikle et godt sosialt miljø og å legge grunnlaget for gode studievaner.

Alt i alt er Mørken en meget verdig vinner av NOKUTs ærespris for hans enestående innsats for å synliggjøre, sikre og utvikle kvaliteten i høyere utdanning og undervisning, med en ekstraordinær innsats for realfagsutdanningen.

Del med andre