Strategi for utvikling av NOKUT 2023–2030
Siden etableringen i 2003 har NOKUT bidratt til å sikre kvalitet og skape tillit til norsk høyere utdanning. Når vi nå markerer vårt 20-årsjubileum, staker vi ut kursen for hvordan vi skal bidra til å sikre og utvikle kvaliteten i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning fremover.
Vinteren 2021 gjorde Kunnskapsdepartementet det kjent at det skulle gjennomføres strukturelle endringer innenfor kunnskapssektoren. I prosessen som fulgte, ble syv underliggende organer slått sammen til tre, hvorav to nye ble etablert (Sikt og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse), og NOKUT bestod, dog med en endret oppgaveportefølje. 1. januar 2023 ble NOKUTs oppgaver knyttet til godkjenning av utenlandsk utdanning flyttet over til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. NOKUTs oppgaver ble dermed konsentrert om norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning. Med denne endringen ble det naturlig å utarbeide en ny strategi.
-
Les hele forordet
Strategien består av fire mål, og disse blir førende for arbeidet vårt i strategiperioden. Til sammen skal målene sørge for at NOKUT sikrer kvalitet og med det bidrar til at samfunnet kan ha tillit til at landets fagskoler, høyskoler og universiteter leverer gode utdanninger til studentene sine. Tittelen på strategien reflekterer dette: NOKUT 2030: Sikre kvalitet, Skape tillit.
NOKUTs virkemidler for ekstern kvalitetssikring skal være treffsikre og bidra til utvikling. Et gjennomgående trekk i strategien er at virkemidlene skal tilpasses slik at de oppleves som nyttige for utdanningsinstitusjonene i deres eget kvalitetsarbeid. Grunntanken er at kontroll og utvikling er sømløst knyttet sammen. Dette innebærer at NOKUT fremdeles skal levere kunnskap om kvalitetstilstanden i norsk høyere utdanning og være en tydelig pådriver for utdanningskvalitet.
Strategien tydeliggjør NOKUTs ambisjon om å være et internasjonalt ledende kvalitetssikringsorgan. Arbeidet vårt er forankret i de europeiske standardene for kvalitetssikring av høyere utdanning, Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG). Gjennom deltakelse i organisasjoner for kvalitetssikringsorganer følger NOKUT tett med på utviklingen av kvalitetssikring internasjonalt og skal også bidra til denne utviklingen.
NOKUT skal være en lærende, lyttende og utviklingsorientert organisasjon. Det innebærer at virkemidlene våre skal tilpasses samfunnets behov, og endringer og utvikling av tjenestene skal skje i dialog med våre viktigste interessenter. I tillegg skal NOKUT som arbeidsplass være inkluderende overfor ansatte og åpen for nye metoder og prosesser for å løse oppgavene effektivt og med høy kvalitet.
Strategien er forankret i NOKUTs administrasjon og styre. I arbeidet med strategien har vi mottatt mange nyttige innspill fra utdanningsinstitusjoner, studentorganisasjoner, arbeidslivsorganisasjoner og andre interessenter. Dette vil vi takke for. Noen av innspillene er tatt med i strategien, andre tar vi med oss i utviklingen av organisasjonen og tjenestene våre.
Oslo, 12. januar 2023
Lise Iversen Kulbrandstad | Styreleder
Kristi n Vinje | Administrerende direktør
Samfunnsoppdrag
NOKUTs oppgaver som uavhengig forvaltningsorgan er
- å akkreditere og føre tilsyn med studietilbud, fagområder og institusjoner
- å føre tilsyn med institusjonenes systematiske kvalitetsarbeid
- å evaluere utdanninger for å kunne bedømme kvaliteten
- å bistå institusjonene i deres kvalitetsarbeid og stimulere til kvalitetsutvikling
NOKUTs oppgaver som er delegert fra Kunnskapsdepartementet, omfatter
- regelverksforvaltning
- nasjonale undersøkelser og eksamener
- økonomisk tilsyn ved private institusjoner og studentsamskipnader, samt kontrolloppgaver ved statlige institusjoner og virksomheter
-
Formål
NOKUT – Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen – er et statlig forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet. NOKUT har eget styre og er et statlig forvaltningsorgan som er faglig uavhengig i oppgavene som er definert i universitets- og høyskoleloven. I tillegg utfører vi forvaltningsoppgaver som er delegert fra Kunnskapsdepartementet.
Formålet med NOKUTs virksomhet er å føre tilsyn med kvaliteten i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning og å stimulere til kvalitetsutvikling som sikrer et høyt internasjonalt nivå i utdanningstilbudene ved institusjonene.
NOKUT skal bidra til at samfunnet har tillit til kvaliteten i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning. Gjennom arbeidet vårt skal NOKUT søke å bistå institusjonene i deres kvalitetsarbeid.
NOKUTs ambisjon er å sikre og bidra til å utvikle norsk utdanningskvalitet gjennom å være et fremtidsrettet og internasjonalt ledende kvalitetssikringsorgan for høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning.
-
Internasjonal forankring
Arbeidet til NOKUT er internasjonalt forankret i det europeiske utdanningsområdet. Gjennom dette legger vi til grunn de europeiske standardene for kvalitetssikring av høyere utdanning, Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG), i vårt kvalitetssikringsarbeid. Helt sentralt for disse standardene er den tette koplingen mellom kontroll og utvikling. Den er avgjørende for arbeidet til NOKUT:
At the heart of all quality assurance activities are the twin purposes of accountability and enhancement. Taken together, these create trust in the higher education institution’s performance.*
NOKUT ønsker også å legge prinsippene for ESG til grunn for arbeidet med ekstern kvalitetssikring av høyere yrkesfaglig utdanning, selv om ESG formelt sett ikke omfatter denne delen av utdanningssystemet.
NOKUT er medlem av The European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) og er registrert i The European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR), som er et offisielt register over kvalitetssikringsorganer som oppfyller kravene i ESG.
* Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG), s. 5.
-
Utvikling
NOKUT ble opprettet i 2003 som en følge av Bolognaprosessen og kvalitetsreformen i høyere utdanning. Ved å være et faglig uavhengig tilsyns- og akkrediteringsorgan skulle NOKUT bidra til å sikre utdanningsinstitusjonenes autonomi. I 2004 fikk vi også ansvar for ekstern kvalitetssikring av høyere yrkesfaglig utdanning.
2010 markerte en dreining for arbeidet til NOKUT. I tillegg til kontrolloppgavene ble det lagt større vekt på å stimulere til kvalitetsutvikling gjennom å føre tilsyn og gjennomføre undersøkelser, analyser og evalueringer. Slik ville vi bidra til å sette kvalitet og kvalitetsutvikling i utdanning på dagsordenen. Denne endringen kom som et resultat av anbefalinger i en ekstern evaluering av NOKUT i 2008, samt av at det ble utviklet en ekstern kvalitetssikring i det europeiske utdanningsområdet.
Siden opprettelsen har NOKUT også hatt som formål å godkjenne og informere om utenlandsk utdanning. I tillegg har vi underveis fått nye oppgaver fra Kunnskapsdepartementet, blant annet gjennomføring av nasjonale undersøkelser og forvaltning av regelverk.
I løpet av de siste årene har det vært gjennomført en omorganisering der flere organer med ansvar for ulike deler av kunnskapsforvaltningen og tjenesteleveranser til sektoren har blitt samlet i større enheter. Dette har resultert i opprettelsen av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og Sikt, kunnskapssektorens tjenesteleverandør. Samtidig har NOKUTs mandat og oppgaveportefølje blitt spisset mot ekstern kvalitetssikring og kvalitetsutvikling. Oppgavene knyttet til godkjenning av utenlandsk utdanning og deler av regelverksforvaltningen er fra 2023 overført til HK-dir.
-
Roller
NOKUTs samfunnsoppdrag kan beskrives gjennom tre roller:
Myndighetsrollen
NOKUT forvalter regelverk og utøver myndighet gjennom å akkreditere og føre tilsyn.
Kunnskapsrollen
NOKUT frembringer, sammenstiller, analyserer og formidler kunnskap om kvaliteten i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning.
Pådriverrollen
NOKUT er pådriver for kvalitet i utdanning. Pådriverrollen handler om å bruke kunnskapen NOKUT frembringer, til å sette kvalitetsutfordringer, gode praksiser og andre viktige temaer på dagsorden og å gi fagpolitiske råd.
-
Verdier
Beslutningene til NOKUT kan ha stor betydning for institusjonene og for samfunnet. Det stiller høye krav til kvalitet, effektivitet og dialog i arbeidet.
Tre overordnede verdier skal kjennetegne aktivitetene:
Etterrettelig
NOKUT baserer aktivitetene sine på et solid kunnskapsgrunnlag og tilstreber høy forvaltningsmessig standard. NOKUTs faglige uavhengighet innebærer at vedtak i tilsyns- og akkrediteringssaker ikke kan overprøves politisk. Den uavhengige rollen krever høy faglig integritet.
Imøtekommende
Virkemidlene til NOKUT skal være til nytte for samfunnet. NOKUT legger vekt på dialog og samarbeid med studenter, utdanningsinstitusjoner, interessenter i samfunns- og arbeidsliv og andre myndigheter. Saker behandles så raskt som mulig og med god kvalitet. Internt er ansatte i NOKUT inkluderende og rause overfor kolleger. De ansatte deler kunnskap, lærer av hverandre og samarbeider mot felles mål.
Nytenkende
NOKUT leter etter forbedringsmuligheter og nye grep som kan bidra til bedre kvalitet i utdanningene og bedre kvalitetsarbeid ved utdanningsinstitusjonene. Samtidig gir NOKUT tydelige råd om behov for endringer i regelverk, systemer og andre rammebetingelser når kunnskapsgrunnlaget tilsier det. NOKUT vurderer effekten av egne aktiviteter og virkemidler, og vi har lav terskel for å omprioritere og ta i bruk ny teknologi, nye virkemidler og nye arbeidsmåter.
Mål
NOKUT har fire virksomhetsmål for strategiperioden. De tre første målene beskriver hva NOKUT ønsker å bidra til – for utdanningsinstitusjonene og for resten av samfunnet. Det fjerde målet beskriver hvordan NOKUT skal være som organisasjon for å kunne bidra til å oppnå de tre første målene.
NOKUTs mål bygger opp under Kunnskapsdepartementets sektormål for høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning, samt FNs bærekraftsmål 4 om å sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og muligheter for livslang læring for alle.
-
Mål 1: Norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning har god kvalitet
Høy kvalitet i utdanning er en forutsetning for at fellesskapet skal kunne vurdere kunnskap og informasjon, ta i bruk og utvikle ny kunnskap og sikre fremtidig verdiskaping. På denne måten henger utdanningskvalitet tett sammen med samfunnets demokratiske beredskap, velferdssamfunnets evne til å utvikle seg videre på en bærekraftig måte og samfunnets evne til å håndtere fremtidens samfunnsutfordringer.
Kvaliteten i utdanningene henger også tett sammen med deltakelse i internasjonale samarbeid. Utdanninger som holder internasjonalt høyt nivå, er med på å sikre at norske utdanningsinstitusjoner og virksomheter får tilgang til og er attraktive bidragsytere til internasjonalt samarbeid om utvikling av utdanning, forskning og innovasjon. At utdanningene er av høy kvalitet, åpner muligheter for den enkelte til å utvikle og realisere seg selv, og til å tilegne seg viktig kompetanse for å kunne delta aktivt i samfunns- og arbeidslivet.
NOKUT jobber for en god balanse mellom institusjonenes ansvar for kvalitet i utdanningene og vår rolle som ekstern kvalitetssikrer. Den eksterne kvalitetssikringen vår skal, gjennom rammer for utdanningskvalitet og kunnskap om kvalitet og kvalitetsarbeid, bidra til at institusjonene og samfunnet kan bidra til å håndtere både utvikling og endring.
Institusjonslandskapet i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning er heterogent. Flere institusjoner har vide faglige fullmakter, samtidig som mange er små og har begrensede faglige fullmakter. Samfunnsoppdraget, rollene og strategiene til høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning og de ulike institusjonene og utdanningstypene varierer. NOKUTs virkemidler skal være tilpasset egenarten til institusjonene og utdanningstypene.
NOKUT vil arbeide for at den periodiske oppfølgingen av institusjonenes systematiske kvalitetsarbeid er tilpasset egenarten og de ulike rollene til institusjonene innenfor både høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning. Kvalitetsarbeidet ved institusjonene skal bidra til å sikre og utvikle kvalitet, og innenfor høyere utdanning også videreutvikle kvaliteten mot et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Arbeidet til NOKUT skal stimulere institusjonene til å stille høyere interne kvalitetskrav enn det som følger av nasjonale forskrifter. Samtidig vil vi jobbe for at flere institusjoner oppnår større fullmakter, blant annet gjennom fagområdeakkreditering for fagskoler og gjennom å utforske mulighetene for institusjonsakkreditering av slike institusjoner.
NOKUT skal også gj ennomføre tilsyn med studieprogram og institusjoner basert på risiko for kvalitetssvikt.
NOKUT har ansvaret for flere nasjonale student- og underviserundersøkelser. I dialog med utdanningsinstitusjonene og andre relevante aktører skal vi arbeide for å videreutvikle disse undersøkelsene slik at de gir nyttig kunnskap om kvalitet og kvalitetsutvikling.
Det er viktig at høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning er tilgjengelig for mennesker i hele landet i ulike livssituasjoner og med ulike behov for kompetanseutvikling. Utvikling av digitale, desentraliserte og fleksible utdanningsløp, samt kortere og spissede studietilbud som svarer på spesifikke behov for kompetanseutvikling, er virkemidler som kan bidra til dette. NOKUT skal arbeide for å gi tydelige rammer og veiledning knyttet til kvalitetssikring og kvalitetsutvikling av slike studietilbud.
Digitalisering gir også nye muligheter for å utvikle pedagogiske virkemidler som fremmer kvalitet i utdanningen. NOKUT skal arbeide for at virkemidlene våre tilpasses denne utviklingen.
NOKUT evaluerer utdanningskvalitet som en del av det nasjonale rammeverket for evaluering av norsk forskning og høyere utdanning. Vi skal koordinere evalueringene med Forskningsrådet, og gjennomføre dem i dialog med utdanningsinstitusjonene.
Innen høyere utdanning inngår flere institusjoner i europeiske universitetsallianser. NOKUT vil følge med på og bidra i den internasjonale utviklingen for å kunne foreta ekstern kvalitetssikring av utdanning innenfor slike allianser.
-
Mål 2: NOKUTs virkemidler for ekstern kvalitetssikring er treffsikre og bidrar til utvikling
NOKUT har ulike virkemidler til rådighet. En del av dem er knyttet til vår myndighetsrolle gjennom regelverksforvaltning, tilsyn og akkreditering. Disse er nedfelt i lover og forskrifter som oppgaver for NOKUT og krav til institusjoner og utdanninger.
Andre virkemidler er knyttet til NOKUTs kunnskapsrolle og omfatter evaluering, ulike undersøkelser, analyser og kunnskapssammenstillinger for å informere om kvalitet.
Også gjennom pådriverrollen har NOKUT ulike virkemidler, som kunnskapsdeling, erfaringsdeling, veiledning og dialog.
Hele spekteret av virkemidler skal bidra til å danne et samlet kunnskapsgrunnlag, og til sammen skal de bidra til å sikre kvalitet og stimulere til kvalitetsutvikling. NOKUTs virkemidler for ekstern kvalitetssikring skal bygge på den beste tilgjengelige kunnskapen. Vi skal aktivt formidle kunnskap om hva som bidrar til kvalitet og kvalitetsutvikling. NOKUT er også opptatt av at både intern og ekstern kvalitetssikring av utdanning kan gi viktig innsikt i hva som utgjør høy kvalitet i utdanningene. På denne måten er det viktig at kunnskapen vi opparbeider oss gjennom myndighetsrollen, inngår i det samlede kunnskapsgrunnlaget.
For at NOKUTs virkemidler skal være treffsikre, må utdanningsinstitusjonene og samfunnet oppleve at de er formålstjenlige og bidrar til kvalitetsutvikling. Prosessene våre skal være transparente og gjennomføres uten unødig ressursbruk. For å lykkes med dette vil NOKUT for det første systematisk sikre at virkemidlene våre bygger på god og oppdatert kunnskap. Justeringer og endringer skal baseres på forskning, nasjonale og internasjonale erfaringer og innspill fra utdanningsinstitusjonene, andre myndigheter og interessenter. For det andre skal NOKUT bruke kunnskapen til å prioritere hvilke virkemidler som er best egnet ved indikasjoner på sviktende kvalitet og for å stimulere til kvalitetsutvikling. For det tredje vil NOKUT jobbe for at flere utdanningsinstitusjoner blir i stand til å forvalte videre fullmakter på en god måte.
NOKUT skal videreutvikle den periodiske oppfølgingen av institusjonenes systematiske kvalitetsarbeid slik at den er tilpasset egenarten og de faglige fullmaktene til de ulike institusjonene. I dette arbeidet skal vi også tilstrebe å tilpasse metodikken til den internasjonale utviklingen innenfor ekstern kvalitetssikring.
NOKUT forvalter en rekke forskrifter. Arbeidet vårt med å utvikle regelverk skal være kunnskapsbasert, systematisk og langsiktig og bidra til kvalitetsutvikling ved institusjonene. Regelverket skal gi gode rammer for kvalitetssikring og -utvikling, og være forutsigbart og enkelt å forstå og etterleve.
NOKUT vil kun regulere det som er nødvendig for å sikre rammene for høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning av høy kvalitet. Samtidig må regelverket også legge til rette for en effektiv bruk av andre virkemidler for å stimulere til ytterligere utvikling.
-
Mål 3: Samfunnet er godt informert om kvaliteten i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning
Gjennom å formidle relevant og oppdatert kunnskap og informasjon om kvalitet skal NOKUT bidra til at samfunnet har tillit til kvaliteten i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning.
Kunnskap fra NOKUTs tilsyn og akkrediteringer, evalueringer, undersøkelser, analyser og andre tilgjengelige data bidrar som kunnskapsgrunnlag for kvalitetsarbeid ved institusjonene, i den offentlige debatten og i fagpolitiske avgjørelser. Denne kunnskapen skal være lett tilgjengelig og kommuniseres på en slik måte at den er til nytte for institusjonene, andre myndigheter og samfunnet.
Gjennom samarbeid med utdanningsinstitusjonene og andre interessenter skal NOKUT identifisere temaer og målgrupper som bør prioriteres i arbeidet med å sette kvalitet og kvalitetsutvikling på dagsordenen. Ved å utvikle og skape møteplasser for informasjons- og kunnskapsspredning vil vi styrke kontakten med – og veiledningen overfor – alle institusjonstyper, og bidra til erfaringsdeling mellom institusjonene.
NOKUT skal arbeide for å oppsummere og systematisere tilgjengelig kunnskap, og vi skal bruke denne til å skape oppmerksomhet om gode praksiser, kvalitetsutfordringer og særskilte relevante temaer. Vi skal også samarbeide med andre aktører om etablering og deling av kunnskap om utdanningskvalitet. Dette gir muligheter og utfordringer på det faglige, tekniske og juridiske området. NOKUT skal samarbeide med utdanningsinstitusjonene og aktører innenfor kunnskapsforvaltningen for å utvikle og styrke god forvaltning og deling av data. Vi vil jobbe for at mer data blir tilgjengelig og samtidig styrke områder som personvern og datasikkerhet.
NOKUT vil arbeide for at høyere yrkesfaglig utdanning blir mer kjent i samfunnet, og for at kvalitetsperspektivet i fagskoleutdanningene løftes. Det vil primært innebære at vi gjennom kunnskapsdeling, veiledning og erfaringsdeling setter søkelys på fagskolenes oppdrag med å sikre og utvikle egen utdanning, men vi vil også bruke NOKUTs ulike virkemidler for å underbygge dette.
-
Mål 4: NOKUT er utviklingsorientert, arbeider kunnskapsbasert og samhandler godt
NOKUTs ambisjon er å sikre og bidra til å utvikle norsk utdanningskvalitet gjennom å være et lærende, fremtidsrettet og internasjonalt ledende kvalitetssikringsorgan for høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning.
Vi deltar aktivt i ENQA, utveksler erfaringer med andre europeiske og internasjonale kvalitetssikringsorganer og bidrar til utviklingen av kvalitetssikring i Europa. Det krever at vi har evne til å tilpasse oss endringer, til å ta i bruk og dele ny kunnskap og til å forbedre og utvikle metoder og prosesser for å løse oppgavene effektivt og med høy kvalitet.
Dette forutsetter at våre medarbeidere og ledere har riktig og høy kompetanse. Kompetanse omfatter helheten av kunnskap, ferdigheter og holdninger. NOKUT skal bruke og videreutvikle de ansattes kompetanse på en måte som fremmer motivasjon og gode resultater.
Organisasjonskulturen skal være preget av raushet og tillit. Det forutsetter god samhandling og kommunikasjon. Internt skaper NOKUTs medarbeidere gode resultater, trivsel og et godt arbeidsmiljø ved å verdsette og utnytte hverandres kompetanse og ved å stimulere til samarbeid, deling av kunnskap og tverrfaglig oppgaveløsing på tvers av avdelinger og seksjoner.
God samhandling og kommunikasjon med sektoren, andre myndigheter og interessenter, nasjonalt og internasjonalt, skal bidra til legitimitet og gjensidig tillit.
Innenfor rammen av mandatet skal NOKUT prioritere de arbeidsoppgavene som i størst mulig grad støtter opp under mål 1 til 3 for å oppnå størst mulig effekt. Arbeidet skal være preget av at vi søker og tar i bruk nye arbeidsmetoder for å utvikle kvaliteten og effektiviteten i virkemidlene og prosessene. Dette omfatter også å videreutvikle hele organisasjonens digitale kompetanse og våre digitale tjenester og prosesser.
NOKUT skal ha økt oppmerksomhet om bærekraft med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål. I tillegg til målet om å sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og muligheter for livslang læring for alle innebærer dette også at vi skal se etter måter å senke karbonavtrykket på, prioritere bærekraft i anskaffelser og videreutvikle tiltak for inkludering og individuell tilrettelegging på arbeidsplassen.
Strategi for utvikling av NOKUT 2023–2030 (pdf)