Tilsynsprosessen
På bakgrunn av nye krav til det systematiske kvalitetsarbeidet til universiteter og høyskoler gjennomfører NOKUT tilsyn med 51 utdanningsinstitusjoner i perioden 2017–2024. Tilsynet gjennomføres med utgangspunkt i en prosessmodell. Under kan du lese mer om hele prosessen.
Prosessmodell
Prosessen for tilsynet
-
Oppstart av tilsynet
NOKUT varsler institusjonen seks måneder i forkant om at tilsynet settes i gang og sikrer at institusjonen får all nødvendig informasjon om tilsynsprosessen. Institusjonen peker ut en kontaktperson for tilsynet.
NOKUT avholder et informasjonsmøte for institusjonene og sender deretter ut dokumentasjonskrav med frist for når etterspurt dokumentasjon skal leveres til NOKUT. På møtet informeres det om hvordan tilsynet gjennomføres og om dokumentasjonskrav, institusjonsbesøk og viktige milepæler i tilsynet.
-
Dokumentasjon
NOKUT vil be om strategiske dokumenter fra institusjonsledelsen og dokumentasjon på systematisk kvalitetsarbeid ved noen representative studieprogrammer ved institusjonen. NOKUT ber om dokumentasjon på ulike nivåer i institusjonen.
Dokumentasjon på institusjonsledelsesnivå
Dokumentasjon skal gjøre det mulig for de sakkyndige å vurdere kvalitetsarbeidet på et overordnet institusjonsperspektiv. Denne dokumentasjonen omfatter et utvalg av institusjonens overordnede dokumenter og en redegjørelse fra institusjonen (svar på åtte spørsmål).
Studietilbudsnivå
Dokumentasjon skal gjøre det mulig for de sakkyndige å vurdere institusjonens kvalitetsarbeid i praksis ved de utvalgte studietilbud. Denne dokumentasjonen omfatter et utvalg dokumenter og oversikter som omhandlende kvalitetsarbeidet ved studietilbudet og en redegjørelse fra studietilbuds-/kvalitetsansvarlig.
Bakgrunnsdokumenter
I tillegg vil komiteen motta tre dokumenter som utgjør bakgrunnsinformasjon for tilsynet:
- NOKUTs faktaark om institusjonen basert på offentlig tilgjengelig informasjon, herunder studiebarometeret og undervisningsbarometeret.
- Frivillig studentuttalelse fra institusjonens øverste studentorgan.
- Institusjonsledelsens beskrivelse av institusjonelle særtrekk som reflekteres i kvalitetsarbeidet.
-
Institusjonsbesøk
Komiteen gjennomfører et institusjonsbesøk med varighet på 2–3 dager. Hensikten er å få utdypet informasjon om den skriftlige dokumentasjonen og for å eventuelt belyse forhold som er uklare eller ikke er tilstrekkelig besvart. Under besøket intervjuer komiteen sentrale aktører ved institusjonen. Intervjuene skal styres av behovet for opplysninger som gjør det mulig å vurdere om leddene i studietilsynsforskriften er oppfylt.
Besøket innledes og avsluttes med møter med institusjonens ledelse. Komiteen avgjør ellers hvilke aktører den finner det hensiktsmessig å intervjue. Relevante aktører kan være ansvarlige for utvalgte studietilbud, ledelse på fakultets- eller avdelingsnivå, styremedlemmer, undervisere, studenter med og uten tillitsverv, ph.d.-kandidater/tillitsvalgte på ph.d.-nivå og studieutvalg e.l.
-
Rapport
Komiteen skriver en rapport for tilsynet hvor de både vurderer hvert enkelt ledd i studietilsynsforskriften §4.1 og gir en helhetlig vurdering. De vurderer hvert enkelt ledd til godkjent eller ikke og hva som eventuelt må rettes opp. Komiteen gjør deretter en helhetlig vurdering av om kvalitetsarbeidet er "tilfredsstillende", har "enkelte mangler" eller har "vesentlige mangler".
Uavhengig om det er godkjent eller ikke, vil komiteen gi råd om hvordan institusjonen kan utvikle kvalitetsarbeidet sitt.
-
Første vedtak i NOKUTs styre og påfølgende konsekvenser
Når komiteen har gjort sin vurdering, vil institusjonen få mulighet til å uttale seg. Uttalelsen vil sammen med komiteens rapport legges frem for NOKUTs styre. Første vedtak i NOKUTs styre kan ha tre utfall:
Tilfredsstillende
– Alle ledd i § 4-1. er godkjent.
– Tilsynet avsluttes. Nytt periodisk tilsyn vil komme om 6–8 år.
Enkelte mangler– Et eller flere ledd i § 4-1. er ikke godkjent. Mangelen eller manglene er av en slik art at institusjonen må gjennomføre enkle tiltak for at de sakkyndige skal ha tiltro til at institusjonens kvalitetsarbeid sikrer utdanningskvaliteten.
– Institusjonen får en opprettingsfrist på 3–12 måneder.
– Saken må behandles i NOKUTs styre på nytt.
Vesentlige mangler– Et eller flere ledd i § 4-1. er ikke godkjent. Mangelen eller manglene er av en slik art at institusjonen må gjennomføre omfattende tiltak for at de sakkyndige skal ha tiltro til at institusjonens kvalitetsarbeid sikrer utdanningskvaliteten.
– Institusjonen får en opprettingsfrist på 12 måneder.
– Saken må behandles i NOKUTs styre på nytt.
-
Andre vedtak i NOKUTs styre og påfølgende konsekvenser
Etter andre vedtak i NOKUTs styre er det to mulige utfall:
Tilfredsstillende
– Alle ledd i § 4-1. godkjent.
– Tilsynet avsluttes. Nytt periodisk tilsyn vil komme om 6-8 år.
Ikke tilfredsstillende
– Selvakkrediterende institusjoner mister akkrediteringsrettigheter/retten til å opprette nye studier.
– Institusjoner som ikke er selvakkrediterende (ikke har selvakkrediteringsrett) mister muligheten til å søke om å få opprette nye studier i minimum 12 måneder.
-
Erfaringsdeling
Tilsynet er delt inn i syv prosjekter som løper fra 2018–2024. Målsetning med inndelingen er å bidra til utvikling gjennom utveksling av erfaringer. NOKUT deler derfor inn institusjonene i prosjekter med liknende institusjoner, i den grad det lar gjennomføre. Det blir utarbeidet en samlet rapport for hvert av tilsynsprosjektene, og NOKUT arrangerer et oppfølgingsseminar etter at tilsynene er avsluttet.