Vanlige spørsmål om godkjenning av lærer og styrer/pedagogisk leder i barnehage
På denne siden finner du de vanligste spørsmålene og svarene i forbindelse med søknad om godkjenning som lærer og styrer/pedagogisk leder i barnehage.
-
Hvordan logger jeg meg på NOKUTs søkeportal?
Du logger deg inn ved hjelp av elektronisk ID, for eksempel MinID eller BankID.
Har du ikke elektronisk ID? Da velger du innloggingsalternativet Gå videre til flere innloggingsalternativer. Velg deretter Registrer ny bruker og registrer en søknad ved bruk av e-postadresse og passord.
-
Jeg har ikke elektronisk ID – hva gjør jeg?
Har du ikke elektronisk ID? Da velger du innloggingsalternativet Gå videre til flere innloggingsalternativer. Velg deretter Registrer ny bruker og registrer en søknad ved bruk av e-postadresse og passord.
-
Jeg har glemt brukernavn og/eller passord – hva gjør jeg?
Hvis du ikke husker brukernavnet ditt, send en e-post til utland@nokut.no
Hvis du ikke husker passordet ditt, kan du enkelt be om et nytt passord i "Bestill nytt passord" under "Passord"-feltet.
-
Hvilke identitetsdokumenter godkjenner NOKUT?
- gyldige internasjonale pass (inkludert nødpass)
- familiepass
- nasjonale ID-kort som er utstedt av et EØS- eller EFTA-land jf. vedlegg 4 i Utlendingsforskriften
- norsk reisebevis for flyktninger
- norsk utlendingspass
NOKUT aksepterer ikke førerkort, bankkort eller norsk oppholdskort som identitetsdokumenter.
-
Hvordan vet jeg at søknaden min er registrert?
Etter at du har søkt, vil du få en e-post med saksnummeret ditt. Det betyr at søknaden din er registrert.
-
Når får jeg svar på søknaden min?
Etter at du har søkt, vil du få en e-post med saksnummeret ditt. Innen en måned vil du få beskjed om at søknaden er komplett eller om det mangler dokumentasjon. Hvis den er komplett, har vi den dokumentasjonen vi trenger for å kunne behandle søknaden. Hvis vi mangler dokumenter eller informasjon for å kunne behandle søknaden din, vil du få beskjed om hva vi mangler slik at du raskt kan få tak i dokumentene dine. Saken vil bli avsluttet hvis vi ikke mottar etterspurt dokumentasjon innen angitt frist.
Saksbehandlingstiden er vanligvis på 4 måneder fra søknaden din er komplett, det vil si når du har sendt inn all nødvendig dokumentasjon. Du vil få skriftlig beskjed fra oss hvis det tar lenger tid.
-
Hvordan sender jeg inn manglende dokumenter i etterkant av søknad?
Manglende dokumenter kan du sende per post.
Postadresse:
NOKUT
Postboks 578
1327 LysakerFor deg som bruker DHL, UPS eller tilsvarende budtjenester:
Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT)
Drammensveien 288
0283 OsloHusk å oppgi saksnummeret ditt. Dette nummeret finner du i eposten som du mottok da du registrerte deg.
Ikke opprett en ny søknad. Per i dag er det ikke mulig å ettersende manglende dokumenter til en søknad via NOKUTs søkerportal.
-
Hvor finner jeg vedtaket mitt?
Når søknaden din er ferdigbehandlet, vil du få beskjed om dette på e-post. Hvis du har en digital postkasse, vil vedtaket sendes til denne. Du kan også finne vedtaket ditt i søkerportalen under “Dokumentoversikt”.
-
Må jeg oversette dokumentene mine?
Hvis ikke dokumentene dine er på engelsk eller et nordisk språk, må du få dem oversatt av en translatør.
NOKUT aksepterer følgende:
- Oversettelser gjort av statsautorisert translatør. Du finner statsautoriserte translatører i Translatørportalen, nettsiden for Statsautoriserte translatørers forening (STF).
- Oversettelser gjort av annen profesjonell oversetter i Norge eller utlandet, tolketjenesten, ambassader osv. Du kan også finne oversettere ved å søke i Brønnøysundregisteret.
- Engelskspråklige utdanningsdokumenter utstedt av lærestedet du studerte ved.
- Har du utdanningsdokumenter på finsk eller islandsk? Da anbefaler vi at du legger ved en oversettelse til engelsk eller norsk.
NOKUT krever ikke at oversettelser er apostillert.
Det må komme fram av dokumentene hvem som har oversatt dem. Hvis de innsendte oversettelsene ikke er gode nok, forbeholder NOKUT seg retten til å be om nye.
NOKUT aksepterer ikke oversettelser gjort av deg selv eller andre privatpersoner.
-
NOKUT har bedt meg om å sende direktesendte karakterutskrifter. Hvordan gjør jeg dette?
For enkelte land krever NOKUT at karakterutskrifter sendes direkte til oss fra lærestedet. Hvis dette gjelder deg, blir du informert om dette når du søker i søkerportalen. Hvis du får beskjed om dette, må du selv kontakte lærestedet og bestille dokumentet/-ene. Du kan gjerne bruke skjemaet International Transcript Request and Release Authorisation Form (pdf) når du bestiller karakterutskriftene, men dette er ikke et krav.
Postadresse:
Nasjonalt organ for kvalitet I utdanningen (NOKUT)
Postboks 578
1327 Lysaker
NorgeFor deg som bruker DHL, UPS eller tilsvarende budtjenester:
Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT)
Drammensveien 288
0283 Oslo
Norge -
NOKUT har bedt meg sende inn originale dokumenter. Hvordan gjør jeg dette?
NOKUT forbeholder seg retten til å be om originaldokumenter i enkelte tilfeller.
Hvis du har blitt bedt om å sende originale dokumenter, send dem per post til NOKUT. Vi anbefaler at du sender inn originale dokumenter som rekommandert brev. NOKUT oppbevarer originale dokumenter trygt, og saksbehandler returnerer dokumentene til deg i en rekommandert sending.Postadresse:
Nasjonalt organ for kvalitet I utdanningen (NOKUT)
Postboks 578
1327 Lysaker
NorgeFor deg som bruker DHL, UPS eller tilsvarende budtjenester:
Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT)
Drammensveien 288
0283 Oslo
Norge -
Jeg forstår ikke vedtaket mitt. Hva gjør jeg?
Ta kontakt med NOKUT for å få en nærmere forklaring. Det er ikke nødvendig å klage på vedtaket for å be om informasjon.
Er du uenig i NOKUTs vedtak, kan du klage.
-
Avslag på søknad – hva gjør jeg?
Hvis du får avslag på din søknad om godkjenning, skal du samtidig få informasjon om hva du kan gjøre for å bli kvalifisert.
-
Hva innebærer utligningstiltak?
Hvis du har utdanning fra EU/EØS som ikke oppfyller kravene for godkjenning, må du ta en egnethetsprøve eller gjennomføre en prøveperiode for å bli godkjent.
NOKUT vil gi deg informasjon om hvordan du skal gå fram i informasjonsskrivet som du mottar når du får svar på søknaden din.
-
Hvorfor ble søknaden min avvist?
Den vanligste grunnen til at en søknad blir avvist er at søkeren ikke har sendt inn etterspurt dokumentasjon innen angitt frist.
Søknaden kan også avvises i tilfeller der NOKUT ikke er riktig godkjenningskontor, eller der søkeren har søkt om godkjenning av feil yrke.
-
Hvordan klager jeg på vedtaket?
Du har rett til å klage på NOKUTs vedtak, jf. forvaltningsloven § 28. Klagen skal være skriftlig og sendes til NOKUT. Klagefristen er tre uker fra du har mottatt dette brevet.
Klagen må minst inneholde følgende:
– nevne vedtaket som det klages over
– nevne endringen som ønskes
– være underskrevet av deg eller av en fullmektigHar du dokumentasjon som støtter klagen, som NOKUT ikke har mottatt før, bør du sende dette til NOKUT sammen med klagen.
Hva skjer etter at du har sendt NOKUT en klage på vedtaket?
Etter at NOKUT har mottatt klagen din, sjekker vi om alle formelle krav til klagen er oppfylt. Hvis NOKUT mener at de formelle kravene til klagen ikke er oppfylt, kontakter vi deg. Du får en kort frist til å rette eller utfylle klagen. Hvis du ikke retter klagen innen fristen, avvises klagen.
Hvis de formelle kravene er oppfylt, får du et brev fra NOKUT om at vi har registrert klagen din. NOKUT vurderer deretter saken på nytt i lys av dine tilbakemeldinger og eventuelle tilleggsdokumenter. Hvis en ny realitetsbehandling viser at vilkårene for godkjenning er oppfylt, vil NOKUT fatte et nytt vedtak om godkjenning. Hvis NOKUT etter en ny realitetsbehandling mener at vilkårene for godkjenning fremdeles ikke er oppfylt, oversendes saken til Kunnskapsdepartementet som er klageinstans.
Du vil få beskjed fra NOKUT når klagen oversendes til klageinstansen.
Hvis et vedtak blir endret til gunst for en part, har parten rett til å søke om dekning av vesentlige sakskostnader som har vært nødvendig for å få endret vedtaket. Dette følger av forvaltningsloven § 36. -
Hva er yrkeskvalifikasjonsdirektivet?
Det er ulike regler for søkere som har utdanning fra land innenfor og utenfor EU/EØS. Grunnen til dette er at Norge er en del av EØS-avtalen, og søkere med utdanning fra EU/EØS er omfattet av EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv. Yrkeskvalifikasjonsdirektivet gir visse rettigheter til søkere fra EU/EØS som skal gjøre det enklere og raskere å behandle søknader. Mer informasjon om yrkeskvalifikasjonsdirektivet finner du på vår side om lovregulerte yrker.
-
Hva innebærer det at et yrke er lovregulert?
Enkelte yrker er lovregulerte i Norge, herunder lærer/morsmålslærer og styrer/pedagogisk leder i barnehage. Det innebærer at du må oppfylle noen minimumskrav før du får lov til å praktisere yrket og/eller benytte en bestemt yrkestittel. For å jobbe i et slikt yrke i Norge må du søke om godkjenning (autorisasjon) hos den godkjenningsmyndigheten som har ansvar for det spesifikke yrket. NOKUT har ansvar for godkjenning av lærer/morsmålslærer og styrer/pedagogisk leder i barnehage.
-
Kan jeg søke om godkjenning av høyere utdanning samtidig som jeg søker om godkjenning som lærer?
Du kan gjerne legge inn søknader om begge deler, men det er to separate søknader. Her finner du søknad og dokumentasjonskrav for deg som vil søke om godkjenning av din høyere utdanning.
Her kan du søke om godkjenning som lærer.
-
Kan jeg jobbe som barnehagelærer uten godkjenning fra NOKUT?
I noen tilfeller kan du jobbe som barnehagelærer eller pedagog i barnehagen uten godkjenning.
Dette gjelder hvis
- barnehagen allerede har dekket minstekravet til antall pedagogiske ledere og din stilling kommer i tillegg til dette
eller
- barnehagen har fått dispensasjon fra utdanningskravet fra kommunen
Ta kontakt med arbeidsgiveren din for å finne ut om dette gjelder deg, eller om du må søke godkjenning som styrer og pedagogisk leder.
-
Jeg vil jobbe som barnehagelærer – hvilken godkjenning trenger jeg?
Barnehagelærere som ønsker fast jobb i norsk barnehage, må ha godkjenning som styrer og pedagogisk leder. Vi gir ingen godkjenning til tittelen "barnehagelærer".
I barnehagen får de fleste barnehagelærere ansvar som styrer eller pedagogisk leder, og de må derfor ha denne godkjenningen.
-
Må jeg ha godkjenning for å jobbe som lærer eller morsmålslærer?
Hvis du ønsker å jobbe i fast stilling som lærer eller morsmålslærer i den norske grunnskolen eller videregående skolen, trenger du en godkjenning fra NOKUT.
-
Yrker i skole/barnehage som NOKUT ikke godkjenner
Vi gir ikke godkjenning til:
- spesialpedagoger
- assistenter (i barnehage, skole og skolefritidsordning)
- logopeder
- fritidspedagoger
- undervisningspersonale i høyere utdanning
Disse yrkene er ikke lovregulerte, og det er opp til arbeidsgiver å vurdere om en jobbsøker har nødvendig kompetanse til stillingen.
-
Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) – trenger jeg godkjenning?
Hvis du har tatt PPU i Norge, trenger du ingen godkjenning fra oss. Dette gjelder selv om bachelor- eller mastergraden din er tatt i utlandet. Det norske lærestedet godkjente den utenlandske utdanningen din da du ble tatt opp som student.
Lærere som er godkjent av oss, har nødvendig pedagogisk kompetanse og trenger ikke ta PPU i Norge.
-
Hva er arbeidsgivers ansvar?
Lønn og stillingskode
Arbeidsgiver fastsetter lønn og stillingskode.
Oppholdstillatelse
Det er arbeidsgivers ansvar å vurdere din oppholdstillatelse. Se www.udi.no for mer informasjon.
Norsk politiattest
Du må levere en norsk politiattest hver gang du blir ansatt i norsk skole eller barnehage.
-
Jeg er en britisk statsborger og/eller har min utdanning fra Storbritannia. Brexit og NOKUTs godkjenningsordninger – hva skjer nå?
Storbritannia forlot EU 31. januar 2020. Deretter fulgte en overgangsperiode i ett år der Storbritannia ble behandlet som om de fremdeles var EU-medlem. Overgangsperioden gikk ut 31. desember 2020, noe som medfører en del endringer for NOKUTs godkjenning av lærere og styrere/pedagogisk ledere med utdanning fra Storbritannia.
Det vil ikke bli endringer når det gjelder NOKUTs godkjenning av høyere utdanning, fag- og yrkesopplæring og fagskoleutdanning.
Godkjenning som lærer og styrer/pedagogisk leder
Fra 1. januar 2021 vil yrkesutøvere med yrkeskvalifikasjoner fra Storbritannia regnes som yrkesutøvere fra et land utenfor EØS. For å ivareta de som utdanner seg i Storbritannia og sikre forutsigbarhet, har Stortinget vedtatt overgangsordninger i yrkeskvalifikasjonsloven § 2 a. Det betyr at i visse tilfeller så vil søkere med utdanning fra Storbritannia fremdeles kunne omfattes av yrkeskvalifikasjonsloven. Vi gjør oppmerksom på at overgangsordningen er midlertidig og det kan bli endringer ved en ny frihandelsavtale med Storbritannia.
Har du allerede fått godkjenning som lærer eller styrer/pedagogisk leder på bakgrunn av kvalifikasjoner fra Storbritannia?
Hvis du fikk godkjenning som lærer eller styrer/pedagogisk leder fra NOKUT før 1. januar 2021, beholder du denne godkjenningen. Dette gjelder også hvis du tidligere har fått godkjenning fra Utdanningsdirektoratet. Du behøver ikke å søke på nytt.
Søkte du om godkjenning som lærer eller styrer/pedagogisk leder hos NOKUT før 1. januar 2021?
Hvis du søkte om godkjenning før 1. januar 2021, vil søknaden din behandles etter yrkeskvalifikasjonsloven.
Var du ferdig med utdanningen din i Storbritannia før 1. januar 2021 og ønsker å søke om godkjenning som lærer eller styrer/pedagogisk leder?
Hvis du var ferdig utdannet i Storbritannia før 1. januar 2021, vil du omfattes av yrkeskvalifikasjonsloven dersom du søker om godkjenning hos NOKUT i løpet av 2021.
Er du under utdanning i Storbritannia nå og ønsker å søke om godkjenning som lærer eller styrer/pedagogisk leder når du er ferdig?
Hvis du var under utdanning 31. desember 2019, vil du omfattes av yrkeskvalifikasjonsloven dersom du søker om godkjenning av dine yrkeskvalifikasjoner senest ved utgangen av 2029.
Hvis du startet din utdanning i 2020 og ikke er ferdig før utgangen av 2021, kommer du ikke til å omfattes av yrkeskvalifikasjonsloven.
Informasjon om yrkeskvalifikasjonsloven
Det er ulike regler for søkere som har kvalifikasjoner fra land innenfor og utenfor EU/EØS. Grunnen til dette er at Norge er en del av EØS-avtalen, og søkere med utdanning fra EU/EØS er omfattet av yrkeskvalifikasjonsloven. Loven gir rettigheter til søkere med kvalifikasjoner fra EU/EØS som skal gjøre det enklere og raskere å behandle søknader.
Du kan lese mer om Brexit her: