Vanlige spørsmål – Ukraina
På denne siden finner du svar på spørsmål vi fikk om utdanninger, kvalifikasjoner og dokumentasjonskrav i forbindelse med webinaret om utdanningssystemet i Ukraina.
Denne siden oppdateres fortløpende.
Arbeidsliv
-
Hvordan skal vi møte arbeidsgivere i Norge når vi skal hjelpe ukrainske flyktninger inn i arbeidslivet – hvordan fremme utdanningen deres og forstå nivåene (fagbrev for eksempel)?
NOKUT vil fortløpende utarbeide et kunnskapsgrunnlag som gjør at vi vil kunne dele informasjon på nettsidene våre og være tilgjengelig for veiledning for de som tar kontakt med informasjonsavdelingen vår. På den måten vil vi kunne sørge for at arbeidslivet kan ha god kunnskap om ukrainsk utdanning, både yrkesfaglig og alle andre nivåer.
-
Mange arbeidsgivere ringer oss nå fordi de ønsker å gi arbeidsmuligheter til ukrainere. Kjenner dere til størrelsen på yrkesgruppene som kommer til Norge nå i første omgang?
Per i dag har vi lite tall på dette. På generelt grunnlag og på bakgrunn av andre kilder vet vi at 87 % av ukrainere har høyere utdanning. Vi har også fått informasjon om at helsefaglige, samfunnsfaglige og læreryrker er representative fagområder i Ukraina, men vi kjenner ikke til hvilke grupper som kommer hit nå.
Fag- og svennebrev
-
Hvordan er fagopplæringssystemet / fag- og svennebrev organisert?
Kort fortalt ligger dette på to nivåer: Det kan tas som en del av grunnopplæringen eller i videregående skole, kombinert med eller etter studieforberedende fag. I kombinasjon med studieforberedende er det treårig og etter studieforberedende er det toårig. NOKUT har vurdert at de oppfyller krav til både nivå, omfang og praktisk opplæring.
-
Hva kreves for å få fagbrev? Opplæring i skole og bedrift, hvor lenge etc.?
Dette vil være noe som må vurderes for hver enkelt. Det er en rekke kvalifiseringsordninger for voksne som ønsker å kvalifisere til en norsk fag/svenneprøve. Alle disse ordningene forvaltes i utdanningsavdelingen i fylkene. Det vil være alternativer som læretidsordningen fagbrev på jobb, praksiskandidatordningen, modulbasert opplæring for å nevne noen. Det vil være ulike momenter som avgjør hvor mye praksis som må opparbeides og/eller hvor lang en evt. læretid ville blitt i en ordning som fagbrev på jobb.
Her vil det være lurt for hjelpeapparatet å gå i dialog for å finne ut hvilket handlingsrom som foreligger, og hvordan utdanningsavdelingens organer som voksenopplæringen og fagopplæringskontorene har vurdert mulighetene og kapasiteten i sitt fylke.
Uansett er det de som også vil være veiledende og rådgivende organ for muligheten i hvert enkelt tilfelle.
-
Teknisk leder for bilverksted og kontrollorgan er lovregulert. Kan NOKUT vurdere/godkjenne bilmekanikerutdanning fra Ukraina?
Per i dag er ikke Ukraina inkludert i ordningen for godkjenning av utenlandske fag- og svennebrev. Om Kunnskapsdepartementet skulle beslutte at NOKUT skal utvide ordningen til også å omfatte Ukraina, så er bilmekanikerfagene allerede med i ordningen. Ukrainske læreplaner innen fagene ville derfor kunne bli vurdert faglig av våre sakkyndige, om opplæringen som ligger til grunn for læreplanen, oppfyller kravet til nivå og omfang.
-
Vil det komme noe om yrkesfaglig utdanning fra Ukraina, altså om det er yrkesfag som kan likestilles norsk yrkesfaglig utdanning?
Hvis Ukraina innlemmes i godkjenningsordningen for utenlandske fag- og svennebrev, kan NOKUT vurdere læreplaner for fag som er med i ordningen (så fremt opplæringen er tatt på videregående nivå og har tilstrekkelig omfang + praksis). Det er KD som avgjør om Ukraina skal inn i denne ordningen.
-
Vil yrkesfaglig utdanning fra Ukraina kunne godkjennes av NOKUT innen noen yrker, slik det kan fra enkelte andre land i Europa?
Hvis ukrainsk fag-og yrkesopplæring skal vurderes av NOKUT og tas inn i godkjenningsordningen, må dette avgjøres av KD. Det vi ser per i dag er at de har et yrkesfaglig nivå, med et omfang som gjør det mulig å sammenlikne, men om det er mest hensiktsmessig å utvide NOKUTs ordning eller at dette forvaltes innenfor de kvalifiseringsordningene som finnes i fylkeskommunene, er det KD som må ta stilling til.
Godkjenningsordning for personer uten verifiserbar dokumentasjon (UVD-ordningen)
-
UVD-ordningen for flyktninger uten dokumenter tar lang tid. Er det planer for hvordan NOKUT vil vurdere utdanningen til ukrainske flyktninger uten papirer og hvordan dette kan gå raskere?
Enn så lenge har ikke NOKUT gjort noen endringer i UVD-prosedyren, så foreløpig er samme krav gjelder. Vi vurderer hva som er behovet nå, og om det kommer endringer angående krav/retningslinjer, vil vi informere om dette både på hjemmesider og til relevante aktører.
-
Er det riktig å si at flyktninger med høyere utdanning fra Ukraina som hovedregel vil kunne få godkjent deler av eller hele vitenskapelig grad i Norge selv om de ikke har fysiske papirer å vise til?
Flyktninger med høyere utdanning fra Ukraina som har med seg utdanningsdokumenter, skal søke om NOKUTs godkjenning av utenlandsk høyere utdanning eller henvende seg til et relevant godkjenningskontor for lovregulerte yrker, om dette er relevant.
Flyktninger med høyere utdanning fra Ukraina uten dokumenter eller med mangelfull dokumentasjon, kan bli mulige kandidater til godkjenningsordning for personer uten verifiserbar dokumentasjon (UVD-ordningen) om de fyller opp alle andre krav for å delta i denne ordningen. De må først søke NOKUTs godkjenning av utenlandsk høyere utdanning. Aktuelle kandidater vil få en henvisning til UVD-ordningen.
-
Hvordan skal de som har ikke dokumentasjon håndteres? Kan de søke gjennom godkjenningsordning for søkere uten verifiserbar dokumentasjon?
Personer fra Ukraina som har fullført høyere utdanning, kan bli kandidater til godkjenningsordningen for personer uten verifiserbar dokumentasjon (UVD-ordningen). Denne ordningen gjelder for personer som har utenlandsk høyere utdanning, dvs. utdanning på universitets- og høyskolenivå, men som ikke kan få utdanningen sin godkjent på grunn av manglende, mangelfull eller ikke verifiserbar dokumentasjon. Ordningen er spesielt rettet mot flyktninger og personer i en flyktningeliknende situasjon. For å bli henvist til denne godkjenningsordningen, må personen først søke om NOKUTs godkjenning av utenlandsk høyere utdanning. Mer informasjon om ordningen er tilgjengelig på NOKUTs hjemmesider.
De som har ikke fullført / avbrutt høyere utdanning fra Ukraina, eller de som ikke faller under UVD-ordningen på grunn av andre manglende krav (ikke tilstrekkelig gode språkkunnskaper i engelsk, norsk eller et annet skandinavisk språk, eller at de ikke har oppholdstillatelse i Norge), kan bli kandidater til NOKUTs kvalifikasjonsvurdering. Kvalifikasjonsvurderingen er et dokument som inneholder informasjon om den høyeste oppnådde kvalifikasjon, arbeidserfaring og språkkompetanse. I tillegg får søkeren råd og veiledning om veien videre. Dokumentet viser hvilken dokumentasjon som er lagt til grunn i den individuelle vurderingen. NOKUTs kvalifikasjonsvurdering har begrenset gyldighetsdato og er gyldig i tre år. NOKUTs kvalifikasjonsvurdering er ikke et juridisk bindende vedtak, men en standardisert uttalelse fra NOKUT som inneholder relevant informasjon i forbindelse med opptak til videre studier, jobbsøknad o.l.
For å bli henvist til denne godkjenningsordningen, må personen først søke om NOKUTs godkjenning av utenlandsk høyere utdanning. Mer informasjon om ordningen er tilgjengelig på NOKUTs hjemmesider.
-
Hvor lang tid tar en UVD-vurdering (saksbehandlingstid)?
Det er vanskelig å si hvor lang tid det kan ta å gjennomføre en UVD-vurdering. Dersom en ønsker å ta del i denne ordningen, er det viktig at personen er klar over at dette er en prosess som kan ta tid, og som krever mye egen innsats og motivasjon. Alle saker behandles fortløpende og så raskt som mulig. Innledende intervjuer og sakkyndige vurderinger kan nå gjennomføres digitalt.
-
Kan NOKUT gi godkjenning på grunnlag av databasene uten at personer har fullstendige papirer?
NOKUT kan ikke gi generell godkjenning som er et dokuments basert godkjenningsordning kun på grunnlag av informasjon fra databaser. Personer med mangelfull dokumentasjon kan bli mulige kandidater til godkjenningsordning for personer uten verifiserbar dokumentasjon (UVD-ordningen).
Godkjenning som lærer / pedagogisk leder
-
Vil arbeidspraksis gjennom blant annet introduksjonsprogram bli godkjent som en del av barnehage-utdannelsen / dekke arbeidskravet?
Praksis som er tatt gjennom introduksjonsprogram, kan ikke regnes som arbeidserfaring ved vurdering av søknad om godkjenning av lærer eller styrer / pedagogisk leder i barnehage.
Praksisen kan telles for å dekke kravet til innsikt i norske samfunnsforhold og barnehageforhold for de som søker om godkjenning som styrer / pedagogisk leder
-
Godkjenner Udir (Utdanningsdirektoratet) lærerutdanning nå som det var før? Eller er det kun NOKUT gjør det?
NOKUT overtok oppgaven for å godkjenne lovregulerte yrker innen skole og barnehage fra Utdanningsdirektoratet 1. januar 2020. Udir vurderer ikke disse yrkene lenger.
-
Vil det være enkelt å få sin kompetanse vurdert som kompatibel med norsk utdanning? Da ser vi bort fra norskkunnskapene.
NOKUT har ikke endret/forenklet prosedyrer ved vurdering søknader om godkjenning som lærer for søkerne fra Ukraina. Den eneste endringen vi har gjort, er at vi ikke krever apostille-stempler på utdanningsdokumenter dersom personen ikke har disse fra før.
NOKUT vurderer ikke språkkunnskaper ved vurdering av søknad om godkjenning som lærer.
* Før en ansettes som lærer skal arbeidsgiveren:– vurdere hvilke fag man kan undervise i og på hvilke klassetrinn, jf. forskrift til opplæringsloven §§ 14-2 til 14-4
– vurdere kunnskaper, ferdigheter og innsikt i norsk språk og i norske samfunnsforhold og skoleforhold som er nødvendige for stillingen, jf. forskrift til opplæringsloven § 14-6 siste ledd
Høyere utdanning
-
Finnes det noen informasjon om muligheter for ukrainske flyktninger som vil komplementere eller fullføre høyere utdanning i Norge?
Når det gjelder kompletterende utdanning, anbefaler vi å kontakte et lærested som tilbyr den aktuelle utdanningen.
NOKUT jobber ikke med opptak til høyere utdanning, derfor det er best å kontakte relevante aktører:
Samordna Opptak når det gjelder opptak til bachelor-programmer, eller læresteder direkte ved spørsmål om opptak til mastergradsstudier, ph.d.-programmer, etter- og videreutdanninger.
-
Er GSU-lista bindende for enkeltemner på bachelor-nivå? (Altså ikke hele bachelorgradsstudiet, men opptak til enkeltstående emner på bachelornivå.)
Ja – GSU-lista gjelder for alle studier som har krav om generell studiekompetanse, også enkeltemner.
Spørsmål knyttet til opptak rettes til Samordna opptak.
NOKUTs dokumentasjonskrav
-
Må vi sende inn originale dokumenter for godkjenning, eller kan vi sende kopier?
NOKUT krever ikke originale dokumenter fra søkere fra Ukraina. Søknaden til NOKUT sendes digitalt via NOKUTs søkerportal, og det er tilstrekkelig å laste opp utdanningsdokumenter som er skannet som vedlegg til søknadskjemaet.
-
Hvis det er flere dokumenter som skal oversettes fra ukrainsk til norsk, så vet vi at det er få tilgjengelige oversettere. Har NOKUT noen løsninger på dette?
NOKUT tilbyr ikke oversettertjeneste. Dokumenter som utstedt på et annet språk enn engelsk eller et nordisk språk, må oversettes til norsk eller engelsk. Dokumenter kan oversettes i Norge eller i utlandet. Det må komme fram av dokumentene hvem som har oversatt dem. Hvis de innsendte oversettelsene ikke er gode nok, forbeholder NOKUT seg retten til å be om nye. NOKUT aksepterer ikke oversettelser gjort av deg selv eller andre privatpersoner. Mer informasjon om oversettelser NOKUT krever er tilgjengelig her.
-
Kan jeg få en lenke fra NOKUT på hvem jeg skal kontakte som gir tilbakemeldinger innen 5 dager?
Om du lurer på noe det er nok å sende en epost til utland@nokut.no. Det kan ta inntil ti virkedager før du får svar på en henvendelse sendt per e-post.
Lovregulerte yrker
-
Er det et spesialkrav for godkjenning vitnemål for helsefagpersoner fra Ukraina f. eks. leger/sykepleiere?
De fleste helsefaglige yrker er lovregulerte og da kreves det lisens eller autorisasjon for å utøve disse yrkene i Norge. Ansvarlig godkjenningsmyndighet for godkjenning av helseyrker er Helsedirektoratet. Vi anbefaler å kontakte dem direkte rundt spørsmål om autorisasjon.