Ofte stilte spørsmål – fagskoleutdanning
Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får om fagskoleutdanning. Nederst finner du også svar på vanlige spørsmål om fagskoleutdanning knyttet til koronasituasjonen.
Sist oppdatert: 19. oktober 2020
-
Spørsmål om fagskolepoeng, studiepoeng og vitnemål
Er studiepoeng fra fagskoleutdanning det samme som studiepoeng fra høyere utdanning?
Oppdatert 23. juli 2020
Studiepoeng fra fagskole har samme status som fagskolepoeng hadde, men det er ikke det samme som studiepoeng fra høyere utdanning. Studiepoeng fra fagskole er ikke anerkjent som en del av European Credit Transfer and Accumulation System, som brukes mellom høyere utdanningsinstitusjoner i Europa.
Kunnskapsdepartementet har laget et skriv som bekrefter at studiepoeng fra fagskole og fagskolepoeng betyr det samme. Du kan selv laste ned Kunnskapsdepartementets skriv (pdf).
Kan jeg få nytt vitnemål med studiepoeng for fagskoleutdanning?
Oppdatert 23. juli 2020
Hvis du har et vitnemål med fagskolepoeng fra fagskoleutdanning, har du rett til et nytt vitnemål med studiepoeng. Det spiller ingen rolle hvor gammelt vitnemålet er, men retten gjelder bare fram til 31. desember 2020. Etter det har du ikke lenger rett til å få skrevet ut nytt vitnemål med studiepoeng.
Retten til å få utstedt nytt vitnemål med studiepoeng gjelder bare for vitnemål med fagskolepoeng. Retten gjelder ikke for vitnemål der omfanget av utdanningen din bare er oppgitt i varighet på heltid eller deltid.
Noen har vitnemål fra fagskole som ble utstedt i tiden da fagskolepoeng ble innført. Da varierte det om fagskolene utstedte vitnemål med eller uten fagskolepoeng. Derfor bestemte Kunnskapsdepartementet at alle som fullførte utdanning fra og med høsten 2011, hadde rett på nytt vitnemål med fagskolepoeng. Denne retten ble fjernet med en forskriftsendring i mars 2017. Det betyr at hvis du er en av dem som hadde rett til å få nytt vitnemål med fagskolepoeng, men ikke brukte denne retten, har du heller ikke rett på nytt vitnemål med studiepoeng fra fagskole.
Reglene om retten til nytt vitnemål står i fagskoleloven §§ 19 og 44.
Fagskolen jeg gikk på er nedlagt. Hvem kan gi meg et nytt vitnemål med studiepoeng?
Oppdatert 23. juli 2020
Det er bare fagskolen som har gitt utdanningen som kan skrive ut nytt vitnemål. Verken NOKUT eller noen andre offentlige instanser kan skrive ut et nytt vitnemål til deg.
Kunnskapsdepartementet har laget et skriv som bekrefter at studiepoeng fra fagskole og fagskolepoeng betyr det samme. Dette kan du bruke hvis en arbeidsgiver, utdanningsinstitusjon eller noen andre som ber deg legge fram et vitnemål med studiepoeng fra fagskole. Du kan selv laste ned Kunnskapsdepartementets skriv (pdf).
Reglene om hvem som kan skrive ut nytt vitnemål står i fagskoleloven § 19.
Kan fagskolen kreve betalt for å utstede nytt vitnemål med studiepoeng?
Oppdatert 23. juli 2020
Ja, fagskolen kan kreve at du dekker utgiftene fagskolen har med å skrive ut nytt vitnemål til deg. Hvis du mener fagskolen krever en betaling som er urimelig, kan du be fagskolen forklare hva betalingen skal dekke. Loven gir bare fagskolen rett til å få dekket de utgiftene skolen har med å utstede vitnemålet.
Reglene om dette står i fagskoleloven § 19.
-
Spørsmål om bruk av fagskoleutdanning som en del av høyere utdanning eller annen fagskoleutdanning
Kan jeg bruke fagskoleutdanningen min som en del av en høyere utdanning?
Oppdatert 23. juli 2020
Høyskoler og universiteter kan gi fritak for deler av utdanningen de tilbyr. Fritak betyr at universitetet eller høyskolen mener at du allerede har oppnådd det faglige innholdet i deler av utdanningen du vil ta hos dem.
Fagskoleutdanning er én form for kompetanse som kan gi fritak. Dersom du får fritak fra ett eller flere emner, betyr det at universitetet eller høyskolen gir deg studiepoeng for disse emnene på vitnemålet for utdanningen, selv om du ikke har tatt emnene hos dem.
Du søker selv om fritak direkte til den høyskolen eller det universitetet du ønsker å studere ved. Det er også der du kan få informasjon om hvordan du søker, og hvilken dokumentasjon de krever. Når du søker om fritak, spiller det ingen rolle om vitnemålet ditt fra fagskolen inneholder fagskolepoeng eller studiepoeng. Universiteter og høyskoler avgjør selv om de sidestiller studiepoeng fra fagskole helt eller delvis med studiepoeng fra høyere utdanning.
Reglene om fritak finner du i universitets- og høyskoleloven § 3-5 andre ledd/avsnitt og forskrift om godskriving og fritak av høyere utdanning § 2.
Jeg har allerede en fagskoleutdanning. Kan jeg bruke den som en del av en annen fagskoleutdanning?
Oppdatert 23. juli 2020
Fagskoler kan godskrive fagskoleutdanning du har tatt tidligere. Godskriving betyr at fagskolen mener at du har allerede har tatt deler av utdanningen de tilbyr. Dersom du får godskrevet ett eller flere emner, vil fagskolen gi deg studiepoeng for disse emnene på vitnemålet for utdanningen, selv om du ikke har tatt emnene ved fagskolen. Når fagskolen vurderer godskriving, ser de på læringsutbyttebeskrivelsene, studiepoeng, nivå og liknende for de emnene du søker om godskriving for.
Du søker selv om godskriving direkte til den fagskolen du ønsker å studere ved. Det er også der du kan få informasjon om hvordan du søker godskriving, og hvilken dokumentasjon fagskolen krever.
Reglene om godskriving finner du i fagskoleloven § 8 og fagskoleforskriften § 37 første ledd/avsnitt. Vi har også en egen nettekst om fritak og godkjenning.
-
Spørsmål om bruk av arbeidserfaring og kurs som en del av fagskoleutdanning
Jeg har lang arbeidserfaring og/eller har tatt mange ulike kurs. Kan jeg bruke dette som en del av en fagskoleutdanning?
Oppdatert 23. juli 2020
Fagskoler kan gi fritak for realkompetanse. Realkompetanse kan for eksempel bestå av erfaring fra arbeidsliv, frivillig sektor eller annen utdanning. Fritak betyr at fagskolen mener at du allerede har oppnådd det faglige innholdet i deler av utdanningen du vil ta hos dem. Dersom du får fritak for ett eller flere emner i utdanningen du vil ta, betyr det at fagskolen gir deg studiepoeng for disse emnene på vitnemålet for utdanningen, selv om du ikke har tatt emnene ved fagskolen.
Når fagskolen vurderer fritak, skal det gjøres opp mot læringsutbyttebeskrivelsene, studiepoeng, nivå mv. for de emnene du søker om fritak for.
Du søker selv om fritak direkte til den fagskolen du ønsker å studere ved. Det er også der du kan få informasjon om hvordan du søker fritak, og hvilken dokumentasjon fagskolen krever.
Reglene om fritak finner du i fagskoleloven § 8 og fagskoleforskriften § 37. Vi har også egne nettekster om fritak og godkjenning og om realkompetansevurdering.
-
Spørsmål om endring i rekkefølgen av emner
Kan fagskoler endre på rekkefølgen av emnene i en utdanning uten å søke om ny akkreditering?
Oppdatert 23. juli 2020
Ja, fagskoler kan endre på rekkefølgen av emnene i en utdanning. Det er innenfor fagskolens handlingsrom å endre på rekkefølgen av emner, praksis og liknende i utdanningene sine. Dette gjelder uavhengig av koronapandemien. Fagskolen har mulighet til å gjøre endringer innenfor rammene av det overordnede læringsutbyttet, så lenge den kan sikre at studentene får samme sluttkompetanse. Fagskolen trenger ikke å søke NOKUT eller melde fra til oss om slike endringer, men fagskolen bør dokumentere dem i kvalitetsarbeidet sitt.
I tillegg til dette, er det inntil videre et enda større handlingsrom for fagskolene under dispensasjonsregelen i fagskoletilsynsforskriften § 3-9, som du kan lese mer om under.
-
Spørsmål om kortere kurs og moduler
Kan fagskolen tilby kurs på under 30 studiepoeng?
Oppdatert 23. juli 2020
Ja, fagskolen kan sette sammen korte kurs og moduler på under 30 studiepoeng. Kortere kurs og moduler er ikke hele utdanninger, og fagskolen kan ikke skrive ut vitnemål for kortere kurs og moduler. Vi har laget en egen artikkel om at fagskoler raskt og byråkratisk kan tilby kompetanseheving.
-
Spørsmål om fagområdeakkreditering
Hvordan skal vi opprette en garanti- eller forsikringsordning før vi søker om fagområdeakkreditering?
Oppdatert 19. oktober 2020
Fylkeskommunale fagskoler er selvassurandører og må ved søknad om fagområdeakkreditering legge ved en egenerklæring. Ved private fagskoler som har fagområdeakkreditering, har styret satt av et beløp på sperret konto som skal dekke skolepenger for studentene ved en fagskoleutdanning som brått blir stanset. Det er ikke krav om at fagskolen tegner en ekstern forsikringsordning.
Må fagskolene med fagområdeakkreditering oppnevne sakkyndige når de selv skal akkreditere fagskoleutdanninger?
Oppdatert 19. oktober 2020
En fagskole med fagområdeakkreditering har selv den samme fagkompetansen som de eksterne sakkyndige NOKUT oppnevner. I motsetningen til NOKUT har altså fagskolen selv den nødvendige kompetansen til å gjøre faglige vurderinger. Fagskolen kan selvfølgelig supplere kompetansen sin med ekstern kompetanse når den skal akkreditere et nytt studietilbud, men det er opp til fagskolen å vurdere behovet for dette.
Lønner det seg for en fagskole å søke om akkreditering av flere fagområder samtidig?
Oppdatert 19. oktober 2020
Vi oppnevner alltid én komite for hvert fagområde en fagskole søker om å få akkreditert, og hver søknad blir behandlet som en egen sak. Det betyr at eventuelle gevinster ved å søke om akkreditering av flere fagområder samtidig mest vil kunne ligge i fagskolen ved at felles innsats og samarbeid mellom flere fagmiljøer kan styrke kvaliteten på arbeidet med søknadene.
-
Spørsmål om korona og fagskoler
Regjeringen har bestemt at fra 15. juni kan fagskoler igjen holde åpent for alle studenter og ansatte, så lenge de generelle smittevernreglene følges.
Vi minner om at situasjonen med virusutbruddet kan endre seg raskt, og at informasjon derfor oppdateres ofte.
For helsefaglige råd:
Ta kontakt med institusjonen du studerer ved for spesifikke spørsmål om hvilken betydning korona vil få for ditt studium. Hvis du er student ved et universitet eller en høyskole, finner du også informasjon på Kunnskapsdepartementets hjemmesider. For spørsmål om studielån, kontakt Lånekassen. Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) kan svare på spørsmål knyttet til studentrettigheter for fagskolestudenter.
Hva er dispensasjonsregelen for fagskoler under korona-utbruddet?
Oppdatert 23. juli 2020
NOKUT vedtok den 19. mars 2020 ekstraordinære endringer i fagskoletilsynsforskriften i forbindelse med tiltakene knyttet til covid-19. Dispensasjonsregelen lyder slik:
"§ 3-9. Dispensasjon fra akkreditert fagskoleutdanning på grunn av tiltak knyttet til covid-19 (koronaviruset)
Fagskoler kan gjøre nødvendige endringer i forutsetningene for akkreditert fagskoleutdanning for å etterkomme pålegg fra myndighetene knyttet til å hindre spredning av covid-19 (koronaviruset). Dette gjelder blant annet nødvendige endringer i krav til undervisningsform, vurdering, eksamen og praksis. Fagskolen kan ikke gjøre endringer i det samlede læringsutbyttet for utdanningen, jf. § 3-2.
Første ledd gjelder ikke for krav regulert av nasjonale eller internasjonale standarder, konvensjoner og avtaler som skal tilfredsstille kravene i disse, jf. § 3-1 (3).
NOKUT kan kreve at fagskolen rapporterer om endringer tillatt etter første ledd."
Regelen gjelder i en unntaksperiode knyttet til koronaviruset.
Hva skal fagskolene gjøre til høsten?
Oppdatert 23. juli 2020
Vi har en egen nettartikkel som blir oppdatert med jevne mellomrom om hvordan fagskolene skal tilpasse seg koronasituasjonen. Der skriver vi blant annet at det er fornuftig at fagskolene forbereder seg både på å holde åpent, og at det kan komme nye pålegg om å stenge helt eller delvis.
Hvilket ansvar har fagskolene for studentenes læringsmiljø under koronautbruddet?
Oppdatert 23. juli 2020
Fagskolene har ansvar for at studentene har et godt fysisk og psykisk læringsmiljø. Dette må ivaretas også under det pågående virusutbruddet og tiltakene rundt dette – så langt det lar seg gjøre. Fagskolene må ha særlig oppmerksomhet på studenter med funksjonsnedsettelse og studenter med særskilte behov for individuell tilrettelegging. Vi forstår at virusutbruddet både kan føre til at enkelte studenter har behov for særskilt tilrettelegging, men også føre til begrensninger på fagskolenes muligheter til å gi slik tilrettelegging. Studentenes rettigheter til et godt læringsmiljø er ikke påvirket av dispensasjonsregelen til NOKUT.
Hva er retningslinjene for personvern i videoundervisning?
Oppdatert 25. mars 2020
Omstillingen fra campusbasert undervisning til nettbasert undervisning fører til mange spørsmål om GDPR og personvern i videoundervisning. Unit har laget en juridisk vurdering av personvern i videoundervisning.
Datatilsynet opplyser at personvernregelverket tar høyde for myndighetenes registrering og bruk av personopplysninger i tider med smittsomme og alvorlige grenseoverskridende sykdommer. Regelverket har egne unntak for behandling av personopplysninger som er nødvendig av allmenne folkehelsehensyn, jf. personvernforordningen art. 9 nr. 2 bokstav i og fortalepunkt 52-54. Vi har særlovgivning som regulerer disse tilfellene i helselovgivningen og smittevernlovgivningen i Norge.
Hva skjer med studentenes økonomi under korona-utbruddet?
Oppdatert 20. mars 2020
Mange fagskolestudenter er deltidsstudenter og studerer ved siden av jobb. Det er nå gjort endringer i regelverket som gjør det enklere å kombinere dagpenger og studier. Fra 20. april til 1. september vil alle som krysser av for opplæring på meldekortet hos Nav få utbetalt dagpenger som vanlig. Tidligere måtte man søke om å få kombinere dagpenger og studier. Denne dispensasjonen gjelder imidlertid ikke for studenter som mottar støtte fra Lånekassen. Ordningen er beskrevet nærmere på regjeringens nettsider.
Studenters økonomi er utenfor NOKUTs myndighetsområde, og NOKUT kan ikke avklare situasjonen knyttet til dagpenger ytterligere. Vi er kjent med at både Norsk Studentorganisasjon (NSO) og Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF) jobber politisk med saken. Fagskolestudenter kan også ta kontakt med ONF dersom de har spørsmål om studentrettigheter etter koronautbruddet.
Ved uklarheter anbefaler vi å ta kontakt med NAV og Lånekassen direkte for spørsmål knyttet til den enkeltes økonomi, og hva som gjelder ut fra deres ansettelses- og studiesituasjon.
Kan fagskolen få erstattet tap og utgifter den har hatt på grunn av koronatiltak?
Oppdatert 24. mars 2020
Spørsmål om erstatning for tap og utgifter som fagskolene har på grunn av stengevedtaket eller andre koronatiltak, er ikke del av NOKUTs ansvarsområde.
Regjeringen har laget et eget rundskriv om saken: Rundskriv I-2/2020 - Informasjon om dekning av tap og utgifter som følge av koronaviruset. Rundskrivet antyder at det skal svært mye til for at det kan foreligge grunnlag for erstatning, og at alle selv må dekke konsekvensene av de vedtakene som myndighetene treffer.